Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cavintont a Nagy Testvérnek!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folyamatosan akarja rögzíteni a VIII. kerületi rendőrkapitányság a térfigyelő kamerák képét. A jelenlegi szabályozás szerint a rendőrség nem rögzítheti 24 órában a képsorokat.

Németh Zoltán, a VIII. kerületi rendőrkapitányság hivatalvezetője az InfoRádiónak elmondta: az elmúlt 7-8 évben, a térfigyelő rendszer üzembe helyezése óta átlagosan 30-40 százalékkal csökkent a közterületi bűnözés a kerületben.

A közterületi prostitúció szinte teljesen megszűnt Józsefvárosban - tette hozzá.

A VIII. kerületben 96 kamera működik, a kerület 80 százalékát fedik le, és a közeljövőben további fejlesztések is várhatók - jellemezte a rendszer kiterjedtségét Németh Zoltán.

Folyamatosan rögzítenének

A működésről a hivatalvezető azt mondta: nem rögzítik folyamatosan a képeket, csak ha a központban ügyelő rendőrök jogsértést tapasztalnak, illetve rendőri intézkedés történik a látótérben.

A rendőrség szeretné, ha ez megváltozna, és napi 24 órában rögzíthetnék a képsorokat. Ha pedig nincs szükség a felvételekre, egy bizonyos idő után megsemmisítenék őket.

A jogvédő szervezetek kifogásaira Németh Zoltán úgy reagált: az adatvédelmi szabályok betartásával dolgoznak, és többször is ellenőrizte őket Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Péterfalvi: nem indokolt a folyamatos rögzítés

Az adatvédelmi biztos nem látja indokoltnak a térfigyelő rendszerek által közvetített képsorok folyamatos rögzítését.

Péterfalvi Attila hozzátette: a bűncselekmények előzményeinek felvételével maga is egyetért.

Az viszont nem lehet cél, hogy rögzítsünk mindent, hátha majd jó lesz valamire - hangsúlyozta az ombudsman.