eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Minden kutya veszélyben van

A korábbiakhoz képest idén tíz-tizenöt százalékkal több a kullancs - mondta az InfoRádiónak Lakos András infektológus. Növekszik annak a nagy testű kullancsnak az elterjedési területe is, amely a vérfestékvizelés nevű, jellemzően kutyákra veszélyes betegséget terjeszti.

A fertőtő betegségekkel foglalkozó szakember közölte: a kullancsok száma tíz-tizenöt százalékkal szokott változni, megközelítőleg négyéves periodicitással.

Azonban ettől a periodikusságtól függetlenül is lassan, de folyamatosan nő a kullancsok száma, valamint elterjedési területe egész Európában - tette hozzá Lakos András.

Veszélyben a kutyák

Egyre nagyobb területet hódít meg az a nagy testű kullancs is, amely a vérfestékvizelés elnevezésű betegséget terjeszti.

Az infektológus elmondta: a kórokozó a maláriáéhoz hasonló, a vörösvértestekben kezd el szaporodni, és ahogy szaporodik, felrobbantja a vörösvérsejteket.

Veseelégtelenséget okozhat

A vérfesték megjelenik a vizeletben, amely elszíneződik, a vörösvértestek maradéka pedig veseelégtelenséget okozhat - ismertette a betegség tüneteit Lakos András.

A kórokozó jellemzően a kutyákat betegíti meg, ugyanakkor van egy hasonló, de nagyon ritka betegség, amely az emberi szervezetet is veszélyezteti.

Európában az utóbbi fél évszázadban összesen 30 ilyen megbetegedés történt - hangsúlyozta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×