Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz szupertitkos ülése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Frakcióelnökként a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjának munkáját hangolná össze Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke - tudta meg a távirati iroda. Az információ szerint a Fidesz frakcióvezetője Pokorni Zoltán alelnök, a KDNP-é pedig Semjén Zsolt elnök lenne.

Pokorni Zoltán elmondta: a Fidesz szűk elnöksége kedden és szerdán zárt ülést tart. A politikus sem az egyeztetés helyszínét, sem a tervezett napirendi pontokat nem árulta el, de a távirati iroda úgy tudja, hogy a megbeszélés helyszíne Sopron.

Orbán Viktor pártelnök az államfőnél tartott megbeszélés után elmondta: azt javasolja, hogy a KDNP és a Fidesz önálló frakcióként, szövetségben működjön együtt.

A politikus a múlt héten azt közölte, hogy a képviselőcsoport csütörtöki alakuló ülésén döntenek a párt politikai stratégiájáról, a Fidesz és a KDNP parlamenti együttműködésére vonatkozó javaslatról, valamint a személyi kérdésekről.

Egyeztetés, szavazási automatizmus nélkül

A frakciószövetség önálló képviselőcsoportok szerződéses viszonya, de nem jelent automatikus átszavazást - magyarázta el a hazai politikai életben újszerű frakciószövetség intézményét a KDNP szóvivője.

Lukács Tamás elmondta: a frakciók önállóan megalakulnak, és a hatékonyabb ellenzéki munka érdekében összehangolják tevékenységüket.

Nem érinti az önállóságot

A szerződés tartalmazza, milyen esetekben tartanak a frakciók együttes ülést, a költségcsökkentés érdekében kicserélik szakértői véleményeket, valamint egyeztetik politikai álláspontjaikat.

A szerződés a frakciók a házszabály szerinti önállóságát nem érinti - hangsúlyozta a kereszténydemokraták szóvivője.

Önálló frakcióval hatékonyabban lehet szimpatizánsokat toborozni és sokkal jobban el lehet majd érni a jobboldali szavazókat - tette hozzá Lukács Tamás.