A nyugdíjasok döntötték el a választásokat

Infostart
2006. május 2. 18:30
Az MSZP szimpatizánsainak fele, a Fidesz támogatóinak kevesebb, mint harminc százaléka nyugdíjaskorú - állapította meg a Gallup. A közvélemény-kutató cég felmérése szerint mindkét nagy párt sikertelen volt a 25 év alattiak elérésében.

Manchin Róbert, a Gallup igazgatója az InfoRádióban elmondta: a választás utáni elemzésük azt mutatta, hogy a szavazáskor az aktív korosztály legnagyobb része a Fidesz táborában volt, az inaktívak döntő többsége viszont az MSZP oldalán állt.

Az MSZP szavazóinak közel fele nyugdíjas korú, a Fidesz táborában az arányuk nem érte el a 30 százalékot sem - tette hozzá a közvélemény-kutató cég vezetője.

Manchin Róbert szerint ebből az következik, hogy azok a politikai nézetekben megmutatkozó nemzedéki ellentétek, amelyek jellemezték a rendszerváltás utáni éveket, nemhogy nem tompultak, hanem még élesebbek lettek.

Szilárd szocialista bázis

A Gallup igazgatója közölte: a négy évvel ezelőtti választáshoz képest az MSZP megőrizte a bázisát, az 57 és a 75 év közötti korosztály jelentős része MSZP-szimpatizáns maradt.

A Fidesz bázisa korábban csak a 35-40 évesekig terjedt, most már 45-48 évesek jelentik a felső régiót - fűzte hozzá Manchin Róbert.

A fiatalokat nem sikerült megnyerni

A vizsgálat szerint első alkalommal fordult elő, hogy a Fidesz nem tudta megszólítani az első szavazókat, legalábbis sokkal kevésbé, mint a 25 éven felülieket.

Manchin Róbert hozzátette: a fiatalok elérésében az MSZP sem volt sikeresebb legnagyobb riválisánál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Manchin Róbert, a Gallup igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást