Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Védtelenek a magyar turisták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem köt biztosítást a külföldre induló magyar turisták többsége; több tonnányi romlott árura bukkantak ismét egy ferencvárosi hűzőházban - témák a reggeli lapokból.

A Népszabadság azt írja, hogy védtelenek a magyar turisták. Nem egyszer fordult elő ugyanis, hogy a Külügyminisztérium hiába érdeklődött sorra a hazai utasbiztosítóknál egy-egy súlyosan sérült magyar turista ügyében, mert kiderült, hogy az illetőnek semmilyen biztosítása nincs.

Számtalanszor megtörtént már az is, hogy a külföldön balesetet szenvedett magyarok családjának csak az autót ért kárra tudtak fizetni, a járműben utazók ugyanis a saját védelmükről nem gondoskodtak.

A 16-18 millió határátlépő magyar közül 6-6,5 millió lehet a klasszikus turista, aki néhány napra vagy hétre pihenni utazik valahová.

A lapnak nyilatkozó szakember szerint a magyar turisták alig 40 százaléka köt baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást, noha a magyarországi tarifák nagyon olcsók, a nyugat-európai napi 6-7 euróval (1.500-1.800 forinttal) szemben nálunk már 400-700 forintért megfelelő konstrukciókat kínálnak a társaságok.

A szakemberek szerint a kiutazók vakmerőségének nemcsak anyagi, hanem kulturális gyökerei is vannak. A magyarok a történelmükből adódóan másoknál fatalistábbak, kevésbé törődnek a kockázatokkal.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy véglegesen bezáratta a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság az egyik ferencvárosi hűtőházat, ahol az utóbbi időben több súlyos szabálytalanságot tapasztaltak.

Márciusban 4,5 tonna, majd néhány nappal később 63 tonna romlott húsra, szalámira, mirelit árura, illetve lejárt szavatosságú termékre bukkant a hatóság a kilencedik kerületi telepen.

Az élelmiszert mindannyiszor elkobozták, tulajdonosaikat megbírságolták, és az áru megsemmisítésére kötelezték. Kiderült, hogy a tulajdonosok semmit nem tettek azért, hogy használható állapotba hozzák a hűtőtermeket, sőt azokból újabb 10.760 kilogramm lejárt szavatosságú élelmiszer került elő.