Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veres püspök szerint \"ideológiai harc\" folyik az egyház és a hívek ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára szerint a választások nyomán "kialakult helyzet egyfajta tükre az ország jelenlegi lelki és erkölcsi állapotának\".

Veres András püspök, az Új Ember legújabb számában annak a bizakodásnak adott hangot, hogy azok, akik "eddig a hívő emberekkel szemben nem sok elfogadást és megértést tanúsítottak", változtatnak magatartásukon.

A főpap azt írta, hogy szomorúsággal tölti el az országgyűlési választások eredménye.

A püspök szerint az elmúlt négy évben sok esetben sérültek a hívő emberek jogai, különösen a közfeladatokat ellátó egyházi intézmények anyagi biztonsága került veszélybe, de számtalan erkölcsi kérdésben is - család- és életvédelem, jogegyenlőség, igazságosság, szolidaritás - "megmutatkoztak az eddigi kormányzati munka fogyatékosságai".

"Nehéz tudomásul venni, hogy a választópolgárok jelentős része döntése meghozatalakor ezekre a szempontokra nincs tekintettel" - fogalmazott, hozzátéve: "különösen fájdalmas, hogy még magukat vallásosnak tartó emberek is szavaztak azokra a politikai erőkre, amelyek az egyház és a fent említett értékek ellenében határozzák meg a maguk identitását".

Veres András szerint "változatlanul ideológiai harc részesei vagyunk", amely gyakran megmutatkozik az egyház és tagjai irányában.

A püspök hangsúlyozta: nemegyszer legszentebb dolgaik is, mint például a gyónás, politikai támadások eszközévé válnak; ez demokratikus viszonyok között érthetetlen és elfogadhatatlan jelenség.

"Csak bizakodhatunk abban, hogy új kormányzati feladatot kapva azok is átérzik felelőségüket, akik eddig a hívő emberekkel szemben nem sok elfogadást és megértést tanúsítottak, és változtatnak eddigi magatartásukon" - összegezte véleményét Veres András.