Az ombudsman szerint az APEH kárt okozott a civileknek

Infostart
2006. április 27. 06:39
Késve tájékoztatta az APEH az adózókat arról, hogy csak február 20-áig rendelkezhetnek munkáltatójuknál adójuk civileknek felajánlható egy százalékáról. Ezt az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese állapította meg.

Takács Albert egy civil szervezet panasza alapján indított vizsgálatot. Az ombudsman az InfoRádióban emlékeztetett: az adóhivatal csak 2006. január 12-én informálta az adózókat arról, hogy a korábban nyilvánosságra hozott április 25-ei határidő helyett csak február 20-áig rendelkezhetnek munkáltatójuknál adójuk egy százalékáról.

Takács Albert úgy vélte: a nonprofit szervezeteket jelentős anyagi kár érte amiatt, hogy sajtókampányukat az áprilisi időponthoz igazították.

Az ombudsman hangsúlyozta: az APEH honlapján szereplő jogszabályok ellentmondásosak, emiatt nem felelnek meg a jogbiztonság követelményének, és ezzel sérült az adózók tájékozódáshoz való joga.

Az Adóhivatal elismeri, hogy január 12-ig az új jogszabályok mellett a régiek is szerepeltek az APEH honlapján.

Nagy József, az APEH főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: a Magyar Közlönyben már jóval korábban megjelentek a 2006-os adótörvények.

Hozzátette: az Adóhivatal - a pontosabb és hatékonyabb tájékoztatás érdekében - figyelembe veszi az ombudsman észrevételeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy József, az APEH fõosztályvezetõje az ombudsman bírálatáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Takács Albert az adóalanyok tájékozódásához való jogáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást