Budapesten kialszanak a fények

InfoRádió / MTI
2006. április 26. 06:40
A húsz évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-szerencsétlenség áldozataira emlékeznek Budapesten. Becslések szerint a katasztrófa miatt elhunytak száma akár a 300 ezer főt is elérheti.

Több civil szervezet felhívására szerda este nyolc órakor Budapest-szerte lámpát oltanak, és gyertyát gyújtanak, hogy az áldozatok magas számára figyelmeztessenek.

Az akcióhoz Demszky Gábor főpolgármester is csatlakozott, így este öt percre kialszanak a főváros középületeinek díszkivilágításai, egyebek mellett a budai Vár, a Szent István-bazilika, a Parlament, valamint további közel 100 szobor és múzeum fényei.

Az évforduló napján a Centrális Galériában kiállítás nyílik a nukleáris energia békés és katonai alkalmazását kísérő feszültségekről.

Az ukrajnai Csernobilban 1986. április 26-án történt a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. Becslések szerint a katasztrófa miatt meghaltak száma 30 és 300 ezer között lehet.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom nemrégiben közzétett tanulmánya szerint a baleset következtében az eltelt 20 év alatt 93 ezren vesztették életüket különböző daganatos és más betegségekben, valamint mintegy másfél millió ember szenvedett tartós egészségkárosodást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló az ukrajnai megemlékezésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást