Török Gábor: Gyurcsánynak nem a népszerűség, hanem 2010 számít

Infostart
2006. április 25. 07:13
A választások második fordulójában szinte száz százalékban az MSZP nyert azokban a választókerületekben, ahol 50-50 százalék volt a rivális jelöltek esélye - hívta fel a figyelmet Török Gábor politológus, az InfoRádió Aréna című műsorában. A Vision Consulting igazgatója kitért arra is: három területen komoly viták várhatók az MSZP és az SZDSZ között.

Török Gábor szerint figyelemre méltó, hogy a Fidesz csak olyan választókerületekben volt képes a győzelemre, ahol 2002-ben is nyert, és csak három olyan körzet van, ahol 1998-ban szocialista, idén pedig fideszes győzelem született.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz 69 választókerülete közül 66 olyan, amelyben előzetesen toronymagas esélyesek voltak. Másképpen fogalmazva ez azt jelenti, hogy a párt a minimumot teljesítette az egyéni választókerületekben - hangsúlyozta a Vision Consulting igazgatója.

A politológus hozzátette: ezzel szemben az MSZP olyan körzeteket is el tudott hódítani, ahol négy éve a Fidesz még nagy különbséggel győzött.

A szakember különösen figyelemre méltónak tartja a baloldal Nyugat-Magyarországon elért győzelmeit, például Mosonmagyaróváron, Siklóson, Ajkán, valamint az egyik veszprémi választókerületben.

Az ország keleti részében is bevettek a szocialisták több olyan választókerületet, amit korábban biztos fideszes körzetnek gondoltak - fűzte hozzá Török Gábor. A többi között ilyen Nagykálló, Nyírbátor, Püspökladány, Gyula, Szeghalom, valamint Csongrád megyében Szentes és Makó.

Koalíciós ütközőpontok

Három területen várhatók komoly viták az MSZP és az SZDSZ között a kormányprogram megalkotása során - mondta a Vision Consulting igazgatója.

A politológus szerint ezek közül első az adórendszer, ahol az SZDSZ egykulcsos adórendszere áll szemben az MSZP progresszív adóztatási javaslatával, vagyis a mostani rendszer fenntartásával.

A második az egészségügyi reform, ahol az SZDSZ több biztosítós modelljével szemben a szocialisták az egy biztosítós modellben gondolkodnak.

A harmadik az oktatás, ahol nem is annyira a programok különbözősége, hanem a tárca vezetésének kérdése okozhat feszültséget - tette hozzá Török Gábor.

Arccal 2010 felé

A Vision Consulting igazgatója úgy véli: Gyurcsány Ferenc levonta a következtetéseket 2002-ből, és nem a következő hónapokra, a népszerűség megőrzésére lesz tekintettel, hanem 2010-re figyel.

A kormányfő láthatóan arra törekszik, hogy olyan gondosan kimunkált kormányprogramot hozzanak létre, amelyre nem mondhatja majd négy év múlva az ellenzék, hogy számos pontja nem valósult meg - hangsúlyozta a politológus.

Török Gábor szerint Gyurcsány Ferenc egy klasszikus négyéves ciklust befutására készül, amelynek elején meghozzák a nehéz, de szükséges lépéseket, 2010-ben pedig learathatják ennek reménybeli gyümölcseit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Török Gábor a billegõ választókerületek sorsáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Török Gábor a koalíciós nézeteltérésekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást