Majtényi: hazugságra épül a pártfinanszírozás

Infostart
2006. április 25. 13:34
Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke szerint a nagy pártok a törvényben megengedett összeg tízszeresét költötték el a kampány során. Majtényi László hozzátette: a törvény is hazug, hiszen 386 millió forintból nem lehet sikeres kampányt finanszírozni.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke az InfoRádióban azt mondta: ha a törvény által engedélyezett 386 millió forintot tízzel megszorozzuk, valószínűleg még mindig jóval kisebb összeget kapunk annál, mint amennyit a pártok valójában költenek.

Majtényi László hozzátette: a kampányköltségeknek csak egy része ellenőrizhető, intézetük folyamatosan számolta a listaáras kampányköltéseket, becslésüket erre alapozzák.

Az intézet elnöke szerint a törvény által engedélyezett összegből nem is lehet egy országgyűlési kampányt végigcsinálni, vagyis hazugságra épül a rendszer.

"Ez azt a jelzést közvetíti, hogy a politikai osztálynak nem kell betartania a törvényeket, akkor viszont nem tudom, milyen alapon keresik például az adócsalókat" - hangsúlyozta Majtényi László.

Korrupciós nyomás

A közpolitikai intézet vezetője kiemelte a pártfinanszírozási rendszerben jelen lévő nagyon nagy korrupciós nyomást.

Vajon miért adnak a cégek pártoknak nagy összegeket, mi a pártok zsarolási potenciája, mik ennek a következményei? - sorolta a kérdéseket a szakember.

Majtényi László egy kiutat lát a jelenlegi helyzetből: "nagy levegőt kell venni, és módosítani a törvényt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herényi Károly a kampánypénzekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Majtényi László a kampányköltésekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást