Lassan apadnak a folyók, marad a védekezés

InfoRádió / MTI
2006. április 25. 16:20
A Tisza apadása miatt feloldotta a kormány a korábban elrendelt veszélyhelyzetet Kisköre és Szolnok között. Továbbra is rendkívüli a védekezés a folyó alsó szakszán, a Zagyva és a Maros torkolati részén, valamint a Hármas-Körösön.

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője elmondta: a Tisza és a Hármas-Körös naponta mindössze 5-8 centimétert apad, a vízszint még mindig a rekordértékek felett van, emiatt továbbra is intenzíven kell védekezni.

Hangsúlyozta, hogy a Köröszugban jelentős veszélyt jelentenek az árvízi jelenségek, ezért a töltések mögött egy újabb védvonalat építenek ki, amely egy esetleges gátszakadáskor a lakott területeket védené.

Hozzátette: a Szelevény melletti Nagyrétnél a legkritikusabb a helyzet, ahol gátnál mintegy 3 és fél ezer tonnányi föld mozdult meg.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: a töltéseken az elmúlt 24 órában 3.500 katona dolgozott, és a védekezést lánctalpas, úszó szállító járművekkel, valamint helikopterekkel segíti a honvédség.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy hétfő estig újabb 182 embernek kellett elhagynia otthonát a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Tiszasason és Csépán. Eddig országszerte 2.792 embert költöztettek ki.