eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány: jön a reformkor

A hét végén, csütörtökön és pénteken kezdődnek meg a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között Balatonőszödön - jelentette be Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A koalíciós tárgyalások menetrendje egyszerű: először a programról döntenek a koalíciós partnerek, és ennek a programnak a végrehajtásához keresnek majd embereket - közölte a szocialista politikus.

Az egyeztetés addig tart, amíg a legfontosabb másfél tucat törvénycsomagról nincsen írásos egyezség a koalíciós pártok között - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint az Országgyűlés május közepén, a kormány pedig június közepén alakulhat meg.

A kabinet akkor alakul meg, amikor a koalíciós pártoknak konkrét megállapodásuk lesz arról, "hogy mindjárt másnap a kormány milyen javaslatokat nyújt be a parlamentnek" - tette hozzá.

A parlament és a kormány megalakulása után, június közepétől intenzív, hat-hét hetes parlamenti időszak következik - közölte a politikus.

Mint mondta, "az első száz nap több lesz, mint száz lépés, a rendszerváltozást követő időszak legintenzívebb reformkorszaka következik".

Kiemelte: tisztában van azzal, hogy a kormányzás térben, időben és felelősség tekintetében korlátozott, és a többség nem feltétlenül azonos az igazsággal.

Aki ellenzékben van, kormányra kerülhet, de a kormányzó többséget is el lehet veszíteni - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A politikus leszögezte: meg fogja hallgatni az ellenzék álláspontját, valamint azokét, akik nem értenek egyet véleményével.

"A magyar parlament nem létezik ellenzék nélkül" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Kifejtette, az ellenzékkel gazdasági, közjogi és közigazgatási kérdésekről is konzultálni kíván.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse az idei költségvetési tervet, "ha ehhez különböző (...) intézkedésekre lesz szükség, meg fogjuk tenni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A politikus kérdésre válaszolva megerősítette: mindent megtesznek annak érdekében is, hogy Magyarország 2008-ra teljesítse az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat.

{{keretes_cim}}

Támogatja a Magyar Demokrata Fórum az SZDSZ egykulcsos adóra vonatkozó javaslatát. Az MDF elnöke közleményében úgy fogalmazott: ha a szabad demokraták ragaszkodnak programjukhoz, akkor az MSZP ellenkezése ellenére elfogadhatja az Országgyűlés az egykulcsos adóra vonatkozó indítványt.

Dávid Ibolya szerint erre a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében mindenképpen szükség lesz, és úgy vélte: a Fidesz egy része is támogatná az egykulcsos adó bevezetését. Az MDF vezetője úgy fogalmazott: a kérdés az, hogy a liberális párt elég bátor lesz-e ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt tiltakozása ellenére kiálljon a gazdaságélénkítő adócsökkentés mellett.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×