Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy bukás anatómiája: 16 éve polgármester, mégis legyőzték

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A választások második fordulójának talán legnagyobb meglepetése Gémesi György gödöllői polgármester veresége. Az eredmény ugyan nem végleges, de meglepetés lenne, ha a még fel nem dolgozott szavazatokkal a jobboldali politikus meg tudná fordítani a versenyt az MSZP jelöltjével, Fogarasiné Deák Valéria Eszterrel szemben.
Első forduló: papírforma

A választások első fordulójában az MDF és a Fidesz-KDNP támogatását élvező Gémesi György magabiztosan, a szavazatok 48,39 százalékával végzett az első helyen, míg szocialista riválisának be kellett érnie a voksok 39 százalékával.

Szakács Gyula, az SZDSZ jelöltje lett a harmadik, 4,96 százalékkal; ő az MSZP és az SZDSZ megállapodásának megfelelően visszalépett a második forduló előtt.

A százalékokat szavazatokra lebontva, Gémesi Györgyre 22 951-e, Fogarasiné Deák Valéria Eszterre 18 298-an, Szakács Gyulára 2 354-en szavaztak.

A MIÉP-Jobbik jelöltjét, Bükkfalvy Beatrixot 1 651-en választották, a független Nagy Károly 1 302, a szintén független jelöltként induló 676 szavazatot kapott.

Megártott a határozottság?

A két forduló között Gémesi György - az MDF elnökségi tagjai közül egyedüliként - határozottan kiállt a Fidesszel kötendő választási összefogás mellett, többször is élesen bírálta a pártvezetést, és személyesen Dávid Ibolya pártelnököt.

A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában is határozottan fogalmazott: úgy kellene küzdeni, mint a farkas.

Könnyen lehet, hogy a két jobboldali párt közötti pengeváltások éppen a két közös jelölt egyikének, Gémesi Györgynek jöttek rosszul. (A másik, MDF-Fidesz-KDNP támogatottságú jelölt Sisák Imre volt Nógrád megyében, a pásztói választókerületben.)

Borul a papírforma

A szavazók elbizonytalanodásának valószínűleg nagy szerepe volt abban, hogy az 1990 óta gödöllői polgármester Gémesi György 1740-gyel kevesebb szavazatot kapott a második fordulóban, mint két héttel korábban.

Ezzel szemben a szocialista jelölt 3159-cel több szavazatot szerzett, miközben a választókörzetben 4764-gyel kevesebben mentek el szavazni, mint az első fordulóban.

Vagyis - ha feltételezzük, hogy nagyrészt az első fordulós szavazókból kerültek ki a második fordulós voksolók - Fogarasiné Deák Valéria Eszter nagyrészt megkapta az SZDSZ-es voksokat, és még ezen felül is tudott új szavazókat szerezni, miközben Gémesi György támogatói közül sokan otthon maradtak.

Az utolsó szalmaszál

Az MSZP-jelöltjének 246 szavazatos előnye a külképviseleti szavazás miatt még fel nem dolgozott gödöllői 22. szavazókör 634 szavazatával még elolvadhat, de a választókerület egészének tendenciáját figyelembe véve ez nem valószínű.

A 22. szavazókörben egyébként az első fordulóban 330-212 arányban győzött Gémesi György Fogarasiné Deák Valéria Eszterrel szemben, rajtuk kívül a két független jelölt összesen 90, az SZDSZ jelöltje 48, a MIÉP-Jobbiké 17 szavazatot kapott.

A további, még bizonytalan sorsú választókerületekről bővebben olvashat itt.