Ami a választások után jön

InfoRádió / MTI
2006. április 24. 12:51
Az új Országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választás végeredményének kihirdetését követő egy hónapon belül. Jogerős végeredmény várhatóan május 7-8-án lesz.

Sólyom László vasárnap, az előzetes választási eredmény ismeretében azt mondta: annak ellenére, hogy még nincs végleges eredmény, külön-külön tárgyalni fog a pártok vezetőivel és a miniszterelnök-jelöltekkel annak érdekében, hogy a kormányfő jelölése és a kabinet megalakítása minél hamarabb megtörténhessen.

A parlament alakuló ülésén választja meg tisztségviselőit. Az új Országgyűlés megalakulásával a kormány, a kormányfő megbízatása megszűnik, és korlátozott hatáskörrel, ügyvezető kabinetként működik tovább.

A miniszterelnök megbízatásának megszűnése után a köztársasági elnök köteles 30 napon belül javaslatot tenni az Országgyűlésnek az új kormányfő személyére.

A miniszterelnökről és a kormányprogramról egyszerre szavaz a parlament. Elfogadásához az összes képviselő több mint felének igenlő szavazata, legalább 194 voks szükséges.

A rendszerváltozás óta töretlen gyakorlat szerint az államfő a pártok vezetőivel történt konzultáció után, az új parlament erőviszonyainak figyelembevételével tesz javaslatot a miniszterelnök személyére.

A köztársasági elnök 1990-ben, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is a kormányképes parlamenti többség jelöltjét bízta meg kormányalakítással.

Amennyiben a kormány megbízatásának megszűnése esetén az államfő által miniszterelnöknek javasolt személyt a parlament az első személyi javaslat megtételének napjától számított 40 napon belül nem választja meg, a köztársasági elnök a választások kitűzésével egyidejűleg feloszlathatja az Országgyűlést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást