Az OVB szigorított: feljelenti a hibázó bizottságokat

Infostart
2006. április 23. 17:57
Büntetőfeljelentést tesz az Országos Választási Bizottság abban az esetben, ha a kijelölt szavazókörökben még azelőtt megszámlálják a leadott voksokat, hogy az urnákba belekevernék a külképviseletekről érkező borítékokat.

Az Országos Választási Bizottság elnöke, Szigeti Péter aláírásával kiadott állásfoglalás szerint a szavazás titkosságára vonatkozó alapelv megsértését jelenti, ha a külföldről érkező voksokat elkülönítve számlálja meg a kijelölt szavazókör bizottsága - döntött délutáni ülésén a testület.

A választási eljárási törvény szerint az országgyűlési választások második fordulójában a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörökben jegyzőkönyvet kell kitölteni, amely csak a választópolgárok számával kapcsolatos adatokat tartalmazhat, olyan adatot nem, amely a szavazatszámlálás során lenne megállapítható.

Az állásfoglalás szerint az urnákban lévő szavazatokat csak azt követően lehet megszámolni, hogy a külképviseleteken leadott szavazólapokat tartalmazó borítékokat a szavazatszámláló bizottság összekeverte a szavazókörben leadott szavazatokat tartalmazó borítékokkal.

Az OVB ezért minden olyan esetben büntetőfeljelentést tesz, amikor a szavazatszámláló bizottság eltér ettől a szabályozástól - áll a testület állásfoglalásában.