Apad, de még mindig rekordszinten a Tisza

Infostart
2006. április 23. 09:34
Apad a Tisza a magyarországi szakaszokon, vasárnap reggelre Szolnoknál egy-, Szegednél két centimétert csökkent a víz szintje - mondta el az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője az InfoRádióban.

Reich Gyula hangsúlyozta: a Tisza alsó szakaszán és mellékfolyóin a vízállás még mindig meghaladja a korábban mért legmagasabb értékeket. Hozzátette: már megerősítették a Felgyőnél szombaton megcsúszott töltést.

Reich Gyula azt is elmondta, hogy az árvíz miatt eddig csaknem 2200 embert kellett kiköltöztetni, a védekezésben 24 ezer ember vett részt.

Még mindig veszélyben a Tiszazug

Dobson Tibor, Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Tiszasas, Csépa és Szelevény kitelepítését okozó köröszugi töltésrepedésnél még mindig közvetlen árvízveszély van.

A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2.033 kilométeren van készültség, melynek 70 százaléka harmad-, vagy rendkívüli fokozatú.

Rendkívüli készültségi fokozat van 793 kilométernyi védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Harmadfokú a készültség a Tiszán a Tokaj és Kisköre között, a Taktán, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 632 km védvonalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dobson Tibor, az OKF szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Reich Gyula, az OMIT szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást