Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A dinoszauruszok eledele Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ELTE Botanikus Kertjében látható a világ egyik legrégebbi, ma is létező növényfajának egy példánya, amely minden bizonnyal a dinoszauruszok étlapján is szerepelt.

A Füvészkertben áprilistól látható a wollemi fenyő egy példánya; a növényritkaság szakértők szerint a ma is létező növényfajok közül az egyik legrégebbi, már 200 millió éve is létezett.

A wollemi fenyőről sokáig azt tartották, hogy a dinoszauruszokkal együtt kipusztult, de néhány évvel ezelőtt tudósok Ausztrália Új-Dél-Wales tartományának egy 200 méter mély kanyonjában felfedeztek néhány száz egyedet.

A "túlélő" állományt megtaláló ausztrál kutató az InfoRádiónak elmondta: mivel ilyen ősi fajról van szó, teljesen más szaporodási stratégiát folytat, mint a mai növények.

A szakember szerint a növényevő dinoszauroszok étlapján minden bizonnyal szerepelt ez a növény, úgy legelhették, mint manapság a zsiráfok az akáciákat.

A kövületek azt mutatják: 65 millió éve a wollemi fenyő még széles körben elterjedt volt az Ausztráliát és az Antarktiszt magába foglaló őskontinensen.

Bővülő Füvészkert

Az 1771-ben alapított ELTE Botanikus Kertben nemrég alakították ki a forró nyarat és esős telet igénylő ausztráliai növények gyűjteményét, annak része ez a ritka faj is, amelynek megőrzéséért világszerte számos helyen dolgoznak.

A Füvészkert nemrég elkészült fejlesztési terve szerint az intézményt 2010-ig nagymértékben bővítik, így a jelenlegi 250-nél is több ritka, kiemelten veszélyeztetett növényt tekinthetnek majd meg a látogatók.