A szakemberek már gátszakadásra készülnek

Infostart
2006. április 23. 13:00
Súlyosbodott az árvízi helyzet a Tiszazugban, elrendelték Csépa és Tiszasas kitelepítését, de egyelőre nem kell mindenkinek elhagynia otthonát - mondta az InfoRádiónak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Csomós Mátyás közölte: a két településről eddig több mint 450 ember távozott.

Csépa és Tiszasas magasabban fekvő részeiről ugyanakkor nem kell kiköltöznie az embereknek - tette hozzá.

Gáterősítés és lokalizáció

A Körös torkolatánál tart a gátak megerősítése, de a szakemberek felkészültek egy esetleges gátszakadásra is - közölte a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyeletese az InfoRádióban.

Szedlák Gabriella elmondta: a nagy rézsűcsúszás mellett gondot jelent a szakembereik számára egy nagy keresztirányú töltésrepedés is.

A vízügyi igazgatóság emberei lokalizációs vonalakat jelölnek ki, hogy ha átszakad a gát, akkor minél kisebb területet érintsen az elárasztás - tette hozzá az igazgatóság ügyeletese.

Szedlák Gabriella ugyanakkor hangsúlyozta: nem adták fel a gátat, éjjel és hajnalban 1300 katona erősítette, és folyamatosan igyekeznek a repedéseket anyaggal feltölteni.

A Körös partján máshol is megcsúszott a töltés, de ezek az igazgatóság szerint kézben tarthatók, így Szelevényen, Tiszasason és Csépán kívül más települést egyelőre nem fenyeget az árvíz.

A védekezés szempontjából biztató lehet, hogy a tetőzés óta Gyomaendrődnél a Körös 46 centimétert apadt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyeletese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást