Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha megépül az Álomsziget, a Római-part víz alá kerül?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az óbudai polgármester attól tart, hogy ha az új szabadidő- és konferenciaközpont védelmére kiépül a Hajógyári-sziget déli részének árvízvédelme, akkor árvíz idején sokkal nehezebb lesz megvédeni a Római-partot. Tarlós István azt javasolja, hogy a beruházó alagútépítés helyett járuljon hozzá a Római-parti gát költségeihez.

Óbuda polgármestere az InfoRádióban elmondta: önmagában ugyan jó, hogy az Álomsziget Kft. a beruházás részeként részben vagy egészben árvízmentesíti a Hajógyári-szigetet, de ez visszaduzzasztó hatással lehet a Római-part irányában.

Tarlós István közölte: a kerület indokoltnak tartja, hogy a beruházó vállalja át a Római-part árvízvédelmi költségének egy részét, ahelyett, hogy alagutat építene a szigetre, amely 3 milliárd forintba kerül.

A kerületi vezető szerint egyébként is zavaros az Álomszigettel kötendő megállapodás, mivel nincs részletes rendezési terv és háromoldalú (főváros-kerület-beruházó) megállapodás.

Demszky: ne módosítsanak

A főpolgármester az InfoRádióban a felvetésre úgy reagált: a Duna eddig sem öntötte el a szigetnek azt a részét, ahol a beruházást tervezik.

A hiányzó gátat a szigeten és a Római-parton is meg kell építeni; a kormányfő megígérte, hogy a kormány finanszírozza majd a Római-parton a mobil gátrendszer megépítését - tette hozzá Demszky Gábor.

A főpolgármester hozzátette: a III. kerület javaslata felborítaná a megállapodási tervezetet, és szinte mindent újra kellene tárgyalni.