Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szájer: a csalás színe a piros

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tömeges választási csalásokról számolt be a Fidesz a második forduló előtt, nemzetközi sajtótájékoztatón.

Szájer József európai parlamenti képviselő azt mondta: a kormánypártok az állami hatalommal visszaélve próbálják befolyásolni a választókat.

Példaként azt mondta, hogy az MSZP-s szórólappal együtt kézbesítették a hivatalos állami értesítőt a második fordulóról.

A csalás színe a piros - jelentette ki a fideszes politikus.

Szájer József úgy vélte: ezekre a csalásokra jellemző, hogy az állampolgárok tájékozatlanságát szeretnék kihasználni, illetve tudatában vannak annak is, hogy a megtévesztés szankció nélkül marad.

Balsai István képviselőjelölt elmondta: a II. kerületi választási bizottság egyhangúlag, határozatban állapította meg, a kerületben a hivatalos második fordulós választási értesítő és a szavazólapot utánzó MSZP-s szórólap együttes kézbesítése a választások rendje elleni bűncselekmény gyanúját veti fel, ezért a testület a kerületi kapitányságon feljelentést tesz.

A fideszes politikus furcsállta, hogy az MSZP "hipotetikus módon" a Fideszt vádolja, miközben a szocialistákkal szemben konkrét bizonyítékaik vannak megtörtént esetekről.

Az ellenzéki politikusok emlékeztetett: a Legfelsőbb Bíróság után az Országos Választási Bizottság is megállapította, hogy az MSZP kampánycsendet sértett április 9-én zártláncú e-mail, illetve SMS-ek kiküldésével, amelyek a nagyobbik kormányzópártra való szavazásra buzdítottak.

Ezek ellen csak egy módon lehet védekezni, most vasárnap a csalókat le kell szavazni - mondta Szájer József.

Az OVB szerint nem történt kampánysértés

A minta szavazólapok alkalmatlanok a megtévesztésre az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata szerint. A testület 7:3 arányban hozta meg a döntést.

"Ez a normális kampányanyagok körébe sorolható" - fogalmazott a határozat-tervezet ismertetésekor Szigeti Péter, az OVB elnöke.