Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már csak ötmillióan szavaznak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vasárnap tartják Magyarországon az országgyűlési képviselőválasztás második fordulóját: az ország 110 egyéni választókerületében valamivel több mint 5 millió választópolgár adhatja le szavazatát reggel 6 és este 7 óra között. A második forduló a külképviseleteken már szombaton megkezdődik.

Az április 9-i első forduló 110 egyéni választókerületben nem volt eredményes, mert az ott induló jelöltek egyike sem tudta megszerezni a voksok több mint felét.

Az országgyűlési választások második fordulójában 110 egyéni és 64 országos listás helyért folyik a küzdelem. Vasárnap, a második fordulóban a választópolgárok egy szavazócédulát kapnak. A szavazólapokon az első fordulóban a három legtöbb voksot szerzett jelölt neve szerepel, illetve mindazoké, akik megkapták a voksok legalább 15 százalékát. Közülük többen azonban visszaléptek.

A szavazás csak akkor érvényes, ha azon az adott választókerületben a választópolgárok több mint 25 százaléka részt vesz. Mandátumot az a jelölt kap, aki a legtöbb voksot szerzi meg. A második és harmadik helyen végző jelöltek szavazatai elvesznek.

A töredékszavazatok csak az első fordulóban hasznosulnak. Ezek alapján kaphatnak majd mandátumot az országos listáról az 5 százalékos közös lista esetében 10 százalékos parlamentbe jutási határ felett támogatott pártok. Az országos listákon a jelöltek az országosan összesített töredékszavazatok arányában, a bejelentés sorrendjében jutnak mandátumhoz.

A választás második fordulója már hamarabb megkezdődik az amerikai kontinensen és Ausztráliában, ahol az első fordulóhoz hasonlóan az időeltolódás miatt egy nappal korábban lesz a választás, hogy a szavazás a magyarországi urnazárás időpontjára ott is befejeződjék. A 90 magyar külképviseleten a helyi idő szerint reggel hat és este hét óra között hatezren adhatják le voksukat.

Nem szavazhatnak a második fordulóban azok a külföldön tartózkodó magyar választópolgárok, akiknek választókerületében az első forduló érvényes és eredményes volt. A külföldi szavazatok érintik mind a 110 választókerületet, ahol még nem dőlt el az egyéni mandátum sorsa.

Minden választókerületben már kijelöltek egy-egy szavazókört, ahol április 23-án este hét óra után nem kezdik meg a szavazatok számlálását, hanem megvárják a külföldről hazaérkező voksokat, és csak azokkal együtt állapítják meg az eredményt vasárnap.

A választás végeredményét az Országos Választási Bizottság a töredékszavazatok kiosztása után, május 10-éig hozza nyilvánosságra.