eur:
393.76
usd:
368.81
bux:
65979.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Drága a vakcina, ezért nem kötelező

Továbbra sem lesz kötelező védőoltás a bárányhimlő ellen. Az ÁNTSZ inkább az orvosok tájékoztatási kötelezettségén változtatna.

Az orvosok 1999 és 2003 között 38 ezer, 2005-ben 53 ezer, idén pedig már több mint 16 ezer bárányhimlős megbetegedést jelentettek.

Ez a betegség általában télen és tavasszal fordul elő - mondta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője.

Ócsai Lajos hozzátette: nem tervezik a bárányhimlő elleni védőoltás bevezetését. Oltóanyag azonban kapható a gyógyszertárakban.

A társadalombiztosítás által nem finanszírozott oltóanyagból kevés fogy a patikákból, feltehetőleg azért mert túl drága: egy oltóanyag több mint ötezer forintba kerül.

A főosztályvezető az InfoRádióban azt mondta: az ország anyagi lehetőségei egyelőre nem teszik lehetővé, hogy kötelezővé tegyék a védőoltást, de a nemzetközi gyakorlat is az, hogy nem adják be mindenkinek a vakcinát.

A járványügyi főosztály vezetője hozzátette:akkor sem lesz kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás, ha a megbetegedések száma tovább növekszik.

Ócsai Lajos hozzátette: több fertőzéses megbetegedés fordul elő, mint amennyit bejelentenek a házi- és a kórházi orvosok, ezért a vonatkozó rendelet módosítását kezdeményezi.

Ezzel csökkentenék a felesleges adminisztrációt. Kórházakban dolgozó gyermekorvosok szerint minden évben tragédiát okoz a bárányhimlő. A Szent László Kórházban még küzdenek annak a csecsemőnek az életéért, aki nemrég fertőződött meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×