Tetőzés a Tiszán és a Körösökön

Infostart
2006. április 19. 13:18
Az államfő szerint mindenki számára megnyugtató lehet az, ahogyan a Tisza mentén szervezik az árvízvédelmi munkálatokat. Sólyom László erről Szolnokon beszélt, miután meghallgatta a védekezést irányítók beszámolóit.

A Tisza szerda reggeltől 1005 centiméteres vízállással tetőzik a városnál, Csongrádon csütörtökre vagy péntekre várják az árhullám csúcsát. A vízszint már most meghaladja a korábbi legmagasabb, 2000-ben mért értéket.

Ördögh József szakasz-védelemvezető elmondta: a töltések magassága 1.080 centiméter, azon a 3 kilométeren pedig, ahol a gátak ennél alacsonyabbak, folyamatos a védművek kiépítése.

A Honvédelmi Minisztérium helyettes szóvivője azt mondta: a védekezésben az elmúlt 24 órában 2259 katona vett részt, és ugyanennyi van készültségben. Kiss Dezső hozzátette: a honvédség az elmúlt napokban négy helikopterrel és öt 20 tonna teherbírású komppal 70 ezer tonna homokot szállított a gátakra.

Áradnak a Körösök

Teljes készültség van a Körösökön. Öcsöd, Szarvas és Gyomaendrőd térségében eddig senkit nem kellett kitelepíteni. A települések védelmén több ezren dolgoznak.

Több, mint háromszáz katona dolgozik a gátakon Öcsödnél. A Hármas-Körös várhatóan szerdán vagy csütörtökön tetőzik a falu környékén. Molnár Bálint polgármester az InfoRádióban azt mondta: a vízállás 50 centiméterrel haladta meg az eddigi rekordot. Jelenleg 1001 centin áll a vízszint. A gáton több mint 1000 katona és önkéntes dolgozik, a homokzsákokat hajón viszik a töltésekre, hogy a nehéz járművekkel ne terheljék az átázott védműveket.


Áradás Csongrád megyében (fotó: promenad.hu) (képgaléria)

Több mint 600 ember dolgozik a töltések megerősítésén Gyomaendrődön. A település polgármestere szerint az árvíz miatt kitelepítésekre nem lesz szükség. Dávid Imre hozzátette: több mint 37 kilométert kell védeniük.

Szarvason felkészültek a kitelepítésre

Szarvasnál várhatóan még szerda éjjel 1040 centiméter körül tetőzik a Hármas-Körös. A töltések megerősítése, magasítása még tart. A gátakon több százan dolgoznak. Kitelepíteni eddig senkit sem kellett, de a tervet már elkészítették erről - mondta az InfoRádióban a település polgármestere.

Babák Mihály hozzátette: magasabb lesz a legmagasabb vízszint, mint amire számítottak. A Tisza visszaduzzasztja a Hármas-Köröst, Romániában ismét áradni kezdett a folyó, a két víztömeg pedig Gyomaendrőd és Szarvas térségében találkozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Öcsöd polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gyomaendrõd polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szarvas polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást