eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: Veres világossá tette, hogy vége van a demokráciának

Veres János pénzügyminiszter nyírségi polgármestereknek azt mondta, hogy ha az adott települések lakói nem rá szavaznak, akkor nem kapnak pénzt beruházásra - közölte a Fidesz elnöke. Több érintett polgármester nyílt levelet írt a Fidesznek, amelyben visszautasítják az ellenzéki párt által közölteket.

A választások első fordulója után minden politikai álarc lehullott a szocialistákról és a szabad demokratákról - mondta Orbán Viktor Jászapátin.

Hozzáfűzte: Veres János ezzel világossá tette, hogy vége van a demokráciának, és pártszimpátiától függ, hogy az adófizetők pénzéből melyik helység mennyit fog kapni.

Orbán Viktor kifogásolta, hogy az SZDSZ "azt harsogta", hogy neki el kell tűnnie a közéletből.

Milyen demokrácia az, ha valaki 300 ezer szavazattal a háta mögött megmondhatja egy több mint 2 millió szavazó bizalmát élvező közösségnek, hogy mit tegyen, és mit ne tegyen? - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

"Veres-terror"

A Fidesz kampányfőnöke az üggyel kapcsolatban azt mondta: a párt jogi szakértői vizsgálják, hogy kimeríti-e bűncselekmény elkövetésének gyanúját a Veres János által elmondottak.

Deutsch-Für Tamás újságíróknak lejátszotta azt az április 14-ei felvételt, amelyen Veres János pénzügyminiszter kijelentette: "Szabolcs számára ez a négy év sok fejlesztést és sok eredményt fog hozni. Az, hogy egyes térségek ezen belül, hogy fognak majd részesedni, azon fog múlni, hogy a térségeken belül milyen választási eredmény születik".

A fideszes képviselő a Büntető törvénykönyv két szakaszát idézve úgy vélte, a nyilatkozat kapcsán felmerülhet a választási eljárási törvény megsértésének - ezen belül a választók erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással történő befolyásolásának gyanúja -, valamint a hivatali helyzettel való visszaélésnek a gyanúja.

Véleménye szerint Veres János nyilatkozata egyértelműen fenyegető, zsaroló, összeegyeztethetetlen a rendszerváltoztatás alapértékeivel.

"Ez egy olyan politikus nyilatkozata, aki megrészegült a hatalomtól, (...) aki nincs tisztában a demokrácia, a politikai tisztesség, (...) a politikai becsület alapjaival" - tette hozzá Deutsch-Für Tamás.

A politikus közölte: azt várják Gyurcsány Ferenc kormányfőtől, hogy azonnali hatállyal menessze a pénzügyminisztert, és Veres Jánost léptessék vissza a képviselőjelöltségtől. Emellett elvárják, hogy az SZDSZ határolódjon el Veres János - Deutsch-Für Tamás által "Veres-terrorként" aposztrofált - mondataitól.

Veres a szabolcsi szocialista lobbiról

A pénzügyminiszter az InfoRádióban elmondta: arról beszélt a szabolcsi polgármestereknek, hogy érdekük minél több MSZP-s képviselőt a parlamentbe juttatni, mivel nem mindegy, hány megyei honatya lesz a kormánypárti frakcióban.

Így tudunk nagyon erős szabolcsi lobbit alkotni - tette hozzá Veres János.

A politikus úgy vélekedett, hogy a kormánypárti képviselők többet tudnak elérni a térségüknek, mint az ellenzékiek.

"Ez a tény Magyarországon, és a jelenlévők pontosan egyetértettek azzal, amit elmondtam" - jelentette ki Veres János.

Kuncze önvizsgálatot javasol a Fidesznek

"Szeretném Deutsch-Für Tamást és a többieket a saját kormányzásuk időszakára emlékeztetni, aztán ha ott már levonták a tanulságot és elnézést kértek, akkor utána beszélhetünk az összes többiről" - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke újságírói kérdésre válaszolva.

A liberális pártelnök hangsúlyozta: az Orbán-kormány idején az akkor ellenzéki vezetésű településeket kiszorították mindenfajta támogatási lehetőségből.

Kuncze Gábor hozzátette: az elmúlt négy évben az önkormányzatok támogatása párt- és politikasemleges volt. Példaként említette, hogy az egyik legjobban támogatott város az ellenzéki vezetésű Debrecen volt.

Több érintett kifogásolja a Fidesz bejelentését

Több érintett polgármester nyílt levelet írt a Fidesznek, amelyben visszautasítják az ellenzéki párt által közölteket.

"A beszélgetésen résztvevők pontosan értették Veres János szavait, amelyek semmilyen nyomásgyakorlást nem tartalmaztak. Mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy a Fidesz vezetői szövegkörnyezetükből kiragadott mondatok segítségével, koholt vádak alapján igyekeznek befeketíteni a találkozó résztvevőinek nevét" - írták levelükben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×