Dávid Ibolya: az ellenfelem ellenfele nem feltétlenül a barátom

Infostart
2006. április 19. 18:27
Egyik nagy párt programját sem tudja támogatni az MDF, a döntést a választókra kell bízni - jelentette ki a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Dávid Ibolya tagadta azokat az értesüléseket, amelyek szerint részben a baloldalhoz kötődő forrásokból finanszírozták az MDF kampányát.
Az MDF nem koronáz

Az MDF elnöke kijelentette: ígéretüket betartották, bejutottak a parlamentbe, így nem vesztek el a rájuk adott szavazatok. Arra törekednek, hogy a második fordulóban újra bebizonyosodjon: az MDF a harmadik erő a parlamentben, amely egyik oldal politikáját sem támogatja feltétel nélkül.

Az esetleges választási együttműködéssel kapcsolatban Dávid Ibolya azt mondta: az első fordulóban a választók többsége nem akart kormányváltást, és ezt figyelembe kell venni.

A pártelnök értékelése szerint nekik esélyt adott az első forduló, jelöltjeik versenyben tartását pedig úgy értékelte, hogy nem hagyják cserben a szavazóikat.

Dávid Ibolya szerint sem az MSZP, sem a Fidesz programját nem tudják támogatni, mivel előbbi halmozta fel a hatalmas költségvetési hiányt és államadósságot, míg utóbbi ígéretei csak olajat öntenének a tűzre.

Túl kell lépni a fekete-fehér közgondolkodáson, az ellenfelem ellenfele nem biztos, hogy a barátom - hangsúlyozta a politikus.

A párt jelöltjeiről

Az MDF elnöke elmondta: azért javasolták jelöltjeiknek, hogy ne lépjenek vissza, mert az MDF megerősödése jelenti az esélyt arra, hogy javuljon az ország helyzete.

A párt 46 jelöltje került be a választások második fordulójába, közülük eddig Dávid Ibolya tudomása szerint 10 lépett vissza, és még néhány további visszalépés is várható.

A politikus hozzátette: megérti azokat a jelöltjeiket, akik azért léptek vissza, mert "nem tudták elviselni a Fidesz iszonyú nyomását".

A sajtóban több helyen is megjelent információra, miszerint az MDF listáján mandátumot szerzett, a Tisztelet Társasága által jelölt képviselők közül többen is közel állnak Leisztinger Tamáshoz, akit többek MSZP-közeli vállalkozónak minősítenek, Dávid Ibolya azt mondta: ez is a Fidesz rágalomhadjáratának része.

Ezeket az embereket Gosztonyi János, a Tisztelet Társaságának elnöke javasolta, mi nem vizsgáltuk, kihez állnak közel, vagy hol dolgoznak; egyébként valamennyien kiváló szakemberek - tette hozzá az MDF elnöke.

Arra a felvetésre, hogy esetleg baloldali eredetű pénz került az MDF kampányába, Dávid Ibolya leszögezte: nem történt ilyen.

"Nem vált be az egységes jobboldal"

Az MDF vezetője kitért arra is: nem igazak azok a hírek, miszerint vidéken tömegesen adnák vissza tagsági igazolványaikat a párt tagjai.

Van néhány száz párttag, aki nem ért egyet a párt jelenlegi politikájával, de ők most valamennyien mikrofonhoz jutnak - tette hozzá.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: az MDF továbbra is kiáll a saját értékei mellett, és európai konzervatív politikát folytat.

A politikus szerint a 2002-es választásokkal kezdődő időszak valamennyi választása azt bizonyította, hogy az egységes, egypárti jobboldal tézise megbukott, nem lehet mindenkit egy karámba terelni, mert ez csökkenti a szavazatok számát.

Nem lehet olyan csoportot összehozni, ahol Csurka Istvántól Csintalan Sándorig mindenki jól érzi magát - vélte az MDF elnöke.

A szükséges lépéseket támogatják

Dávid Ibolya a választás után szükséges lépésekről azt mondta: a költségvetés rendbetétele az elsődleges szempont, hogy Magyarország részesedhessen 2007-től az uniós pénzügyi alapokból.

A politikus szerint azonnal meg kell szüntetni az állami pazarlást, ezután pedig a feladatok átcsoportosításával biztosítani lehet az államigazgatás olcsóbb működését.

Az MDF nem alkalmaz kettős mércét, ezért ha a következő kormány előterjeszti az erről szóló jogszabályokat, akkor azt a párt támogatja - tette hozzá.

A pártelnök megjegyezte: abba kell hagyni a hisztérikus politikát, mert ha folytatódik az elmúlt nyolc év "kötözött majom tánca", amelyben a kormány az öntömjénezéssel, az ellenzék a seprűnyél küllők közé nyomásával van elfoglalva, akkor fellendülés helyett balkanizálódik Magyarország.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dávid Ibolya a Tisztelet Társaságáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Dávid Ibolya a régi MDF-esekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást