Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: vasárnap titok marad, ki nyerte a választást?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Török Gábor politológus szerint elképzelhető, hogy vasárnap este nem derül ki, ki nyerte meg a választást. Egyes szavazókörökben ugyanis meg kell várni a külföldről érkező voksokat is, így az összes szavazatot csak április 29-én estére tudják összeszámolni az egyéni választókerületekben.

Vasárnap estére csak a Magyarországon leadott szavazatokat összesítik és hozzák nyilvánosságra - abból sem mindegyiket. A végleges eredménnyel meg kell várni, hogy a külföldön leadott voksokat is, és mivel ezeket egy adott választókerület előre kijelölt szavazókörében leadott voksokhoz keverik, az érintett szavazókörökben leadott szavazatokat még nem számlálják össze vasárnap este.

Mivel az Egyesült Államok kivételével mindenhol a magyarországival egy napon, tehát április 23-én lesz a szavazás, így 29-én este tudnak az összes egyéni választókerületben végleges eredményt mondani. Török Gábor politológus szerint elképzelhető, hogy vasárnap estére nem derül ki, ki nyerte meg a választást.

Egy választókerületben szavaznak mondjuk 25-30 ezren, aminek az egy ötvened, vagy egy hatvanad részét vasárnap még nem számolják össze. Tehát ha csak pár száz szavazatkülönbség van egy adott választókerületben, akkor nem derül ki április 23-án a végeredmény - mutatott rá a politológus.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint azonban nem valószínű, hogy a külföldi voksok döntsenek egy-egy mandátum sorsáról, mivel eléggé szétszóródnak ezek a szavazatok.

A választási iroda honlapján található adatokból kiderül: a második fordulóban külföldön 5943 ember szavazhat. Összesen 16 olyan egyéni választókerület van, ahol a külföldön szavazásra jogosultak száma meghaladja a 100-at. A legtöbb külföldi szavazat, 407 voks Budapest 2. számú egyéni választókerületébe érkezhet.