eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Páratlan magyar találmány: infravörös diagnózis

Akár a teljes magyar népesség egészségi állapota felmérhető azzal a diagnosztikai berendezéssel, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karán fejlesztettek ki. A berendezés nem kerülne többe 15-16 millió forintnál.

A Népszabadság írása szerint hazai kutatók olyan diagnosztikai módszert és berendezést fejlesztettek ki, amelynek segítségével felmérhető a teljes magyar népesség egészségi állapota. A vizsgálat negyedórát vesz igénybe, és a műszer mindössze egy közepes ultrahangos készülék árába kerül. A Somatoinfra feltérképezi és jelzi a testben lévő rendellenes működést.

A lap arról is ír, hogy nem adtak munkát a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. üzemi tanácsa négy tagjának, akik a Veszprém megyei bíróságon jogerősen pert nyertek a cég ellen. A négy érdekvédőt rendkívüli felmondással távolították el a társaságtól.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy az Országos Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével mintegy nyolcszáz élelmiszercsomagot és bébiételt osztottak szét a hét végég a borsodi Szendrő rászoruló lakossága körében. Kiderült, a megajándékozottak abban a hitben voltak, hogy a szocialisták fejezték ki hálájukat az április 9-én leadott baloldali szavazatokért.

Az élelmiszercsomagok azonban nem az MSZP-s Gúr Nándor országgyűlési képviselőjelölt adományai, hanem az Országos Élelmiszerbank Egyesület küldte, miután a polgármesterrel megállapodtak a segélyszállítmány Szendrőre juttatásáról.

A lap arról is beszámol, hogy a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. februárban megállapodást kötött öt szakszervezettel, amelyet a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete nem írt alá. Ez az érdekképviselet a Fővárosi Bírósághoz fordult, hogy állapítsa meg: a megállapodás érvénytelen.

Az index.hu Jan Garbarekkel készített interjút, aki május 10-én Budapesten ad koncertet. A budapesti fellépés érdekessége, hogy az ütőshangszerek mögött a világ legjobb indiai dobosának tartott Trilok Gurtu ül majd. A dzsessznagyság csak nagyon ritkán ad interjút. A beszélgetésből kiderül: mit csinál a világhírű zenész a norvég hegyekben, illetve mit gondol az unalmas popzenéről és a magyar tárogatóról.

A Világgazdaság írása szerint elfogadta a kormány az egyéni egészségbiztosítási járulékszámlák bevezetéséről szóló határozatot. Júliustól kiderül, ki jogosult a tb által finanszírozott szolgáltatásokra, és ki nem. A nyugdíjasok, munkanélküliek és rászorulók járulékát az állami költségvetés állja. A biztosított egy kód segítségével tájékozódhat a számlájáról.

A Napi Gazdaságban arról olvashatunk, hogy tavaly több mint 29 ezren kaptak tartózkodási vízumot Magyarországon. A nagy szám oka részben az, hogy a migránsok számára Magyarország a kapu a nyugati világra. Igen sokan azonban végül a letelepedést választják. Az itt élő kínai kolónia nagysága például a becslések szerint elérheti a húszezret, ami azt jelenti, hogy a régióban itt élnek a legtöbben.

A portfolio.hu írása szerint 2005 végére Magyarországon a devizahitelek részaránya a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hiteleken belül 60 százalékot tett ki, és a háztartásoknak nyújtott hiteleken belül is elérte a 40 százalékot. Ezen hitelek jelentős része - jellemzően a háztartási, valamint a kis- és középvállalati szektornak nyújtott hitelek - árfolyamkockázat szempontjából fedezetlen devizahitelnek minősül, azaz a hitelfelvevőnek nincs az adott devizában keletkező bevétele, csak kiadása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×