Plázát minden városba!

Infostart
2006. április 14. 07:22
A régióban Lengyelországban épült a legtöbb pláza tavaly. Budapest, Prága és Pozsony összehasonlításában Varsóban az egyik legalacsonyabb az üzletek bérleti díja.

A portfolio.hu-n arról olvashatunk, hogy a régióban Lengyelországban építették a legtöbb plázát 2005-ben. Mintegy 10 százalékkal bővült ugyanis a tavalyi évben a kiskereskedelmi ingatlanok összterülete Lengyelországban. A beruházások nagy része a - régióban szintén egyedülálló módon - nem a fővárosban valósult meg, hanem a nagyobb vidéki városokban.

A Népszabadság arról ír, hogy másfél-két százalékos eredményt ért el a választáson az Élőlánc négy egyéni jelöltje. A párt elnöke jobbra számított ugyan, de nem lepődött meg. "Nem vagyunk elkeseredve, mert tudtuk, hogy nem tehetünk csodát, de ennél azért jobb eredményre számítottunk" - mondta Lányi András. A nem sokkal a választások előtt megalakult párt nem tudott területi listát állítani, egyéni jelöltjeinek eredményét minimális ráfordítással tudta elérni. "A pártfüggő médiába nem tudtunk bekerülni. Csak az élő kapcsolatainkra, segítő társakra számíthattunk" - közölte a párt elnöke.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy a gazdakörök szövetsége szerint az őstermelők egy részének tönkremeneteléhez, a kis feldolgozóüzemek bezárásához vezethet az a rendelettervezet, amit a szaktárca az állati eredetű termékek higiéniai szabályozásával kapcsolatban készített. Eközben Gyurcsány Ferenc az egészséges magyar élelmiszerrel kampányolt. Az érdekképviselet álláspontja szerint ugyanis a tervezet nem szolgálja a hazai piac védelmét, és a helyi feldolgozóüzemeket, valamint az őstermelőket az ellehetetlenülés szélére taszítja.

Az index.hu arról ír, hogy júniusban próbaútra indítják a világ első üzemanyagcellás mozdonyát. Így hamarosan nemcsak a világ leggyorsabb, hanem legtisztább vonatai is Japánban futnak majd. Az országban minden nap több millió ember jut el a munkahelyére vasúton, és nem is akármilyen szerelvényeken. Az East Japan Railway társaság a napokban mutatta be a világ leggyorsabb vonatját, és bejelentette, hogy júliusban elindul az első üzemanyagcellás mozdony tesztje.

A Világgazdaság cikke szerint az év első hónapjaiban várakozáson felül nekiiramodott a regisztrációs adó - a bevételek messze meghaladták a tervezett összeget. A lap információi szerint az első negyedévben mintegy 19 milliárd forint folyt be, a tavalyi első három hónaphoz képest több mint 80 százalékos a növekedés, és az idei költségvetési tervek is csaknem 40 százalékkal túlteljesültek.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy a kampány uralja tavasszal a lakáspiacot is, de nem a választások miatt, hanem mert ebben az időszakban elsősorban a hiteltermékek reklámozásával vannak elfoglalva a bankok. Tapasztalataik szerint egyelőre nem érződik a hitelkeresleten, hogy az igénylők komoly változásokra számítanának a lakástámogatási politikában, pedig a pártok fűt-fát ígértek a szavazóknak a programjaikban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást