Veszélyhelyzetet hirdethetnek ki Csongrád megyében

InfoRádió / MTI
2006. április 13. 17:17
Veszélyhelyzet kihirdetését és rendkívüli védekezési készültség elrendelését kéri Csongrád megye egész területére, valamint a Tisza, a Hármas-Körös és a Maros szakaszaira a Kormányzati Koordinációs Bizottságtól a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság.

Frank József, a testület elnöke elmondta: fel kell készülni a legrosszabb helyzetre is; ez azt jelenti, hogy az eddigi legmagasabb vízállási szintet elérő vízmennyiségre és hosszú apadásra kell számítani.

Korábban Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára közölte: az ügyben holnapra hívták össze a Kormányzati Koordinációs Bizottságot.

A Tisza tetőzése Szolnoknál vasárnap, Szegeden pedig - a Maros hatása miatt - körülbelül vasárnap és kedd között várható.

Szolnokon már lezárták a Tisza-parti sétányt. A folyó mentén több helyen megbontotta a gátat az erős hullámverés, de a szakemberek mindenhol megerősítették a töltéseket.

Közben a Körösökön több árhullám is elindult a romániai vízgyűjtő területen lehullott csapadék miatt.

Magyarországon jelenleg 2390 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 1361 kilométeren harmadfokú a védekezés.