Csaba László: el kell felejteni az adócsökkentést

Infostart
2006. április 13. 07:06
A Magyarországon kialakult fizetési és államháztartási hiány kikényszeríti a piac reakcióját. Ha ez megtörténik, akkor tovább tolódik az euró bevezetésének időpontja, leértékelődik a bérek értéke, lelassul a gazdasági növekedés, és fájdalmas, erőszakos kiigazítás várható, az érdekeltekkel egyeztetett átalakulás helyett - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ezt nem kellene megvárni. Ennél kevésbé lenne rossz, ha a kormány kiállna, és azt mondaná: elszámoltuk az idei költségvetést - jelentette ki az egyetemi tanár.

Csaba László szerint a büdzsé módosításával lehet megelőzni a durvább, nagyobb társadalmi költségű kiigazítást.

Az a kiigazítás tartós, amely kiadáscsökkentésre épül, de az államháztartási hiány önmagában ezzel nem orvosolható - közölte. A közgazdász hozzátette: növelni kell az állam bevételeit is.

El kell felejteni az ötéves adócsökkentési programot. Nem igaz ugyanis az, hogy csökkenő adókulcsból nagyobb adóbevétel származna - mondta.

Csaba László szerint hiányzik a büdzséből az áfa, az szja és a jövedéki adó elengedett része, és hiányozni fog az egészségügyi hozzájárulás és az iparűzési adó megszüntetésével elmaradó bevétel is; ezek a források 600-800 milliárd forintot jelentenek.

Ezután jön a kiadások csökkentése, mivel az állam túl sokat költ. Mindebből összejön az az 1.200-1.300 milliárd forintos kiigazítás, amelyre szükség van. Ez anélkül mehetne végbe, hogy a reálbérek csökkennének és a gazdasági növekedés lassulna - jelentette ki.

Az egyetemi tanár szerint nem időszerű a társadalombiztosítás járulék csökkentése sem, annak szerinte az áfa-csökkentés helyett lett volna értelme.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csaba László a hiányról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csaba László a bevételekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást