eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: áruló, aki azt mondja, hogy nem győzhet a polgári oldal

Hétfő óta, az államháztartási hiány nyilvánosságra hozása óta új helyzet van Magyarországon - mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint ezért lett volna szükség a polgári oldal összefogására. Hozzátette: áruló az, aki azt mondja, hogy nem győzhet a polgári oldal.

"Az MDF csak ürügyeket keresett"

Jobb forgatókönyv is el tudtam volna képzelni - értékelte a fideszes politikus azt, hogy Dávid Ibolya visszautasította a közös kormányfőjelöltre, Bod Péter Ákos volt MNB-elnökre tett javaslatát.

Orbán Viktor azt mondta, hogy kitartóan próbálták megteremteni az összefogást, de az MDF mindenre nemet mondott, "csak ürügyeket keresett".

Azért lett volna fontos a megállapodás, mert hétfő óta új helyzet van Magyarországon. Az államháztartási hiány nyilvánosságra hozott adataiból kiderül, hogy Magyarországot az orránál fogva vezették, elsősorban azokat, akik a koalíciós pártokra szavaztak - közölte.

A volt kormányfő úgy vélekedett, hogy a kormánypártok hazudtak a kampányban, mert hétfőn nyilvánvalóvá vált: "a kasszát kirámolták, az államadósság a fejünk búbjáig ér".

A magyar demokrácia védelmében minden eszközt meg kell ragadni, nehogy a választók becsapásával kormányzati pozícióba lehessen jutni - tette hozzá.

A Fidesz azért szeretne kormánypozícióba jutni, mert látja, hogy baj van. A párt készen áll a munkára, van programja, amelyet több mint 3 millió emberrel egyeztetett - mondta.

A Fidesz nem nézheti tétlenül, ami történik - jelentette ki Orbán Viktor.

"Amíg van esély, nem adom fel"

Ahhoz, hogy a Fidesz-MDF többséghez jusson a parlamentben 68-70 mandátumot kell megszerezni a 110-ből. Aki azt állítja, hogy ezt nem lehet megtenni, az elárulja polgári oldalt, az antalli örökséget, azokat az embereket, akik még hisznek ebben - tette hozzá.

"Amíg esély van, nem adom fel" - szögezte le a politikus, hozzátéve: továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megtévesztéssel ne lehessen nyerni Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy miért nem válaszolták meg az MDF nyolc kérdését, azt mondta: most megállapodásra van szükség.

Az MSZP és az SZDSZ programja között nagyobb az eltérés, mint a Fidesz és az MDF elképzelése között. Azért tudtak már hétfőn megállapodni, mert a megegyezéshez akarat kell - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje úgy vélekedett: képtelenség az MDF részéről arra kérni pártját, hogy vonja vissza választási programját.

A program megalapozott, minden lépése védhető. Most az ürügyről folyik a vita, nem a lehetőségről. Bod Péter Ákos miniszterelnök-jelöltsége lett volna a megoldás - tette hozzá.

"A Fidesz egyedül is tud győzni"

Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy a Fidesz így is tud győzni, de az MDF-fel könnyebb lett volna.

Elmondta: ha bizalmat kap a választás után, akkor szívesen vezeti tovább a Fideszt, tervei között szerepel a szövetség bővítése.

Útban vagyok az MSZP-nek, az SZDSZ-nek, az MDF-nek, a mögöttük álló pénzügyi nagytőkés köröknek, mert plebejus miniszterelnök voltam, és plebejus érzelmű pártot vezetek. Csak azért, mert útban vagyok, nem állok félre, harcolni fogok - jelentette ki Orbán Viktor.

A pártvezető elmondta: az MDF-tagságát nem szabad összekeverni a párt vezetőivel.

Az előbbiekről úgy vélekedett, hogy "megvan a lelki rokonság", ezért a Fidesz elérheti, hogy részt vegyenek a kampányában, segítsenek és szavazzanak jelöltjeire.

A Fidesz tudomásul vette az MDF vezetőinek döntését, az eddiginél vonzóbb javaslatot nem tud tenni. Nincs több idő, a választási küzdelemre kell összpontosítani - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz vezetője szerint az ország nem érzékeli a veszélyt, sőt, több mint 2 millió ember azokra szavazott, akik veszélybe sodorták az országot.

Hozzátette: adóemelés, tömeges elbocsátások, a kórházak, az egészségügy, a MÁV eladása, a forint értékének megrendülése, a devizahitelek törlesztő részletének 8-10 ezer forintos emelkedése, elszabaduló árak és újabb óriási összegű hitelek felvétele várható, ha a mai koalíció kormányozhat tovább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×