Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feloldhatják a veszélyhelyzetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Duna és az Ipoly torkolati szakaszán érvényben lévő veszélyhelyzet feloldását javasolja a Központi Koordinációs Bizottság a kormánynak. A miniszterelnök két héttel ezelőtt rendelte el a veszélyhelyzetet.

Ha a kormány elfogadja a javaslatot, akkor délután 3 órától már nem lesz érvényben a veszélyhelyzet az érintett településeken - mondta a belügyminiszter a Központi Koordinációs Bizottság ülését követően.

Lamperth Mónika hozzátette: az önkormányzatok soron kívül megkapták a megyei önkormányzatoktól vagy a belügyminisztériumtól az árvíz elleni védekezéshez szükséges támogatást. A miniszter szerint nincs olyan önkormányzat, amely nem kapott pénzt.

A megyei vis maior alapból eddig 315 millió, a központi vis maior alapból pedig 833 millió forintot utaltak át az önkormányzatoknak. Védekezésre 1 milliárd 179 millió forintot költöttek.

Még tartanak a gátak

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter arról számolt be, hogy eddig sehol nem szakadt át a gát. Persányi Miklós azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a Tisza vízállása egyre magasabb. Összesen több mint 1.000 kilométeren van harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényben.

Szolnoknál és Szegednél egy hét múlva tetőzik a Tisza. Szegednél komoly védekezésre kell számítani, valószínűleg a folyó itt is túllépi az eddig valaha mért legnagyobb rekordot - mondta Persányi Miklós, így várhatóan a Tisza mentén is többen kényetlenek lesznek elhagyni otthonukat.

Sérülhetett a futófolyosó

Még nem lehet tudni, hogy mennyire sérült Budapesten a margitszigeti futópálya. A homokzsákokat egy héten belül szállítják el, addigra a kertészeti károkat is felmérik.

A futópályában és a kertekben keletkezett kár a Margitszigeten, a Duna áradása miatt. Megkezdték a homokzsákok elszállítását, a teherautók azonban csak éjszaka zavarják a sziget nyugalmát.

Benkovics Zoltán, a budapesti polgári védelem parancsnoka azt ígéri, hétvégére helyreáll a rend a szigeten.