Fekete hétfő várható a pénzpiacokon?

Infostart
2006. április 10. 07:09
A Magyar Nemzet szerint rossz hatással lehetnek a pénzpiacokra az államháztartási hiány azon adatai, amelyeket várhatóan hétfőn hoz nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium. A lap szerint kiugróan magas deficit várható.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Fekete hétfőt okozhat a pénzpiacokon a Pénzügyminisztériumnak (PM) az idei első negyedéves adatokra vonatkozó mai bejelentése, az államháztartási hiány ugyanis a felpörgött választási költségvetés miatt a múlt hónapban rekordnagyságúra nőtt. A márciusi deficit a Magyar Nemzet és a Világgazdaság információi szerint 790-800 milliárd forintra rúg, azaz a költségvetés minden idők legmagasabb hiányát produkálta. A kiugró deficitet valószínűsíti, hogy a PM - a hónap 5-7-i időpontjáról - hétfőre tolta át a szokásos havi adatközlés napját. A korábbi évekhez képest a pénzügyi tárca amúgy is óriási, 262 milliárd forintos deficittel számolt, ami többszöröse az előző évek azonos időszakában felhalmozódott hiánynak.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy a karácsony után kipattant ürülékes szaloncukorbotrány óta szinte hetente foglalnak le romlott húst a hatóságok anélkül, hogy a vevők megtudhatnák, melyik társaság termékéről van szó. A húsvéti húsrazziák és a csokinyuszi-ellenőrzések esetleges felelősei várhatóan továbbra is névtelenségbe burkolódzhatnak, a hatóságok ugyanis úgy félnek a kártérítési perektől, mint a tűztől. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos határozott álláspontja, hogy amennyiben jogsértésről vagy állami pénzről van szó, senki sem bújhat üzleti titok mögé. Ugyanez vonatkozik az élelmiszer- és termékbiztonsági vizsgálatokra is, melyek esetében a hatóságnak a biztos szerint nincs jogköre mérlegelni, hogy az illető gyártónak milyen kárt okoz, ha a neve nyilvánosságra kerül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást