eur:
395.43
usd:
372.29
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Amit a választások első fordulójáról tudni kell

Az első forduló után 14 mandátumos előnyt szerzett a koalíció a két ellenzéki párttal szemben. Az eredményeket Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt egyértelmű sikerként értékelte, Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig azzal bíztatta híveit, hogy a választási győzelemhez annyi helyen kell a második fordulóban nyerni, mint ahányat 2002-ben sikerült megnyerni a második fordulóban.

A területi listákon az MSZP 71, a Fidesz 69, az SZDSZ 4, az MDF 2 mandátumhoz jutott. Az első fordulóban 68 egyéni mandátum sorsa dőlt el, az MSZP 34-et, az MSZP és az SZDSZ együtt 4-et, a Fidesz-KDNP pedig 28 helyet szerzett a parlamentben.

Az MSZP-listákra a szavazók 43,21 százaléka (2.336.709 ember) voksolt, a Fideszére 42,03 százaléka (2.272.983 ember) szavazott. Az SZDSZ a listás szavazatok 6,5 százalékát (351.616 választó voksát), az MDF pedig 5,04 százalékát (272.835 ember voksát) szerezte meg. A többi országos listát állító pártból csak a MIÉP haladta meg az egy százalékot (2,2 százalék). A választáson a választópolgárok 67,83 százaléka vett részt.

Gyurcsány: "megnyertük az első fordulót"

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje kijelentette: a szocialisták a választások első fordulóját megnyerték. Magyarország kettős győzelmet aratott: az MSZP legyőzte legfőbb riválisát, és koalíciós partnere is több voksot kapott, mint az MDF - mondta Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta: koalíciós partnerükkel közösen tízzel több egyéni mandátumot nyertek az első fordulóban, mint riválisuk. Úgy fogalmazott: azok győztek, aki azt mondták, nem akarnak kétpárti parlamentet.

"Magyarországon vereséget szenvedett az egy tábor, egy zászló, egy nemzet, egy eszme" -fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Orbán "az nevet, aki utoljára nevet"

A Fidesz elnöke azt mondta: pártjának reális esélye van arra, hogy megnyerje a választások második fordulóját. Ehhez a függőben lévő 110 mandátumból 75-öt kell megszerezni.

Orbán Viktor kijelentette: megkeresik az MDF vezetőit, hogy a választási együttműködésről tárgyaljanak.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt közölte: az ellenzéki erőknek annyi mandátumot kell szerezniük a második fordulóban, amennyit a 2002-es választások hasonló időszakában kaptak. Mint mondta, akkor lehetetlen volt a győzelem, most viszont reális esély van rá.

Kuncze Gábor: "jobban szerepeltünk, mint négy éve"

Az SZDSZ elnöke elégedett pártja eredményével, ugyanis 1990 óta elsőként pártja kisebbik koalíciós partnerként javított négy évvel ezelőtti eredményén.

Nemcsak a nagyvárosokban, hanem a kistelepüléseken is jobban szerepeltünk a korábbi eredményüknél - mondta az InfoRádióban a pártelnök.

Kuncze Gábor azt mondta: szavazataik egyharmadát a fővárosban, kétharmadát pedig vidéken szerezték. "Egyik sem létezhet a másik nélkül" - jelentette ki a pártelnök.

A pártelnök szerint az MDF parlamentbe jutásával a szabad demokraták nem veszítették el a mérleg nyelve szerepét.

Dávid Ibolya: "átmegyünk a betonfalon"

Az MDF elnöke elsőként azoknak köszönte meg a pártja parlamenti bejutását, akik hittek a pártban, és azt vallják, hogy többpárti országgyűlésre és egy modern, konzervatív pártra van szükség.

A Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje kijelentette: "bebizonyítottuk, hogy átmegyünk a betonfalon".

"A magyar választók azt üzenték, hogy szükség van a Normális Magyarországért programra. Igent mondtak a felnőtt emberek felnőtt politikájára" - fogalmazott Dávid Ibolya.

A pártelnök szerint a választók igent mondtak az MDF által ajánlott konzervatív útra. "Nem alakoskodtunk, nem lódítottunk, nem ígérgettünk, nem néztük ostobának a választópolgárokat" - hangsúlyozta a Magyar Demokrata Fórum vezetője.

Dávid Ibolya szerint nem csak bizalmat kaptak, de "hihetetlenül nagy lehetőséget" arra, hogy tovább építsék a jobbközép, konzervatív centrumot.

Nagygyűlések

Az MSZP és a Fidesz egyaránt nagygyűlést hirdetett hétfőre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×