eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Védett festményeket akartak kicsempészni az országból

Hat védett, az 1900-as évekből származó festményt találtak egy olasz gépkocsi csomagtartójában Hegyeshalomnál, az alkotásokra a kilépni szándékozóknak nem volt kiviteli engedélyük - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A vám- és pénzügyőrség mobil csoportja Hegyeshalom térségében szombat este ellenőrzött egy olasz rendszámú gépkocsit, és az átvizsgálás során az autó csomagtartójában találták a szakértők szerint közel egymillió forint értékű alkotásokat - mondta Sipos Jenő.

A szóvivő hozzátette: a hat festmény a kulturális javak körébe tartozik, az országból való kivitelük csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével törvényes.

Mivel a gépkocsiban utazók nem rendelkeztek a szükséges kiviteli engedéllyel, ezért a vámhivatal az alkotásokat lefoglalta, és kulturális javakkal való visszaélés bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője kitért arra is: az utóbbi időben egyre gyakrabban foglalnak le a kulturális javak körébe tartozó alkotásokat, főként a hegyeshalmi térségben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×