Megy a víz, kezdődhet a takarítás

Infostart
2006. április 9. 13:24
A rendkívüli védekezési fokozat feloldását javasolja az Országos Műszaki Irányító Törzs a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán. Ezen a szakaszon elkezdődhet a takarítás, összesen azonban még több mint kétezer kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Mohácsnál a Duna egy napja folyamatosan tetőzik, vagyis a nagy árvízi tömeg még nem hagyta el az országot.

A Tiszán egy kisebb árhullám levonulása Tokaj fölött néhány órára megállította az apadást, de alig emelkedett a vízszint.

A tiszai árhullám vonul lefelé, Szolnoknál 970 centiméteres vízszintre készülnek. A Körösök árhulláma és a Duna visszaduzzasztó hatása miatt arra számítanak, hogy Szegednél tartósan magas vízállást produkál a folyó - tette hozzá Reich Gyula.

A szóvivő közölte: a magyarországi folyókon összesen 2.784 kilométeren folynak árvízvédelmi munkálatok, harmadfokú készültség 1.400 kilométeren van. Másodfokú készültséget 745 kilométeren, elsőfokú készültséget 484 kilométeren tartanak fenn.

Jelenleg 14500-an védekeznek az ár- és belvíz ellen, az önkéntesek nagy részét ugyanakkor visszavonhatták.

Feloldhatják a rendkívüli készültséget

Továbbra is rendkívüli védekezési fokozat van érvényben a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán összesen 158 kilométeren, valamint Budapesten 84 kilométeren.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs azonban javasolja a rendkívüli fokozat feloldását. A Duna Budapest feletti szakaszán a rendcsinálás, az ideiglenes védművek elbontása következik - tette hozzá Reich Gyula.

Dobson Tibor Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban ezt azzal egészítette ki, hogy a fertőtlenítés és a vízszivattyúzás is elkezdődik.

A szivattyúzás során elsők a közösségi épületek, aztán a lakosság házai a bejelentés, illetve a veszélyeztetettség sorrendjében - hangsúlyozta a szóvivő.

Dobson Tibor hozzátette: a kitelepített száma nem változott, összesen 563-an hagyták el otthonukat a folyók magas vízállása miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dobson Tibor a védekezésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Reich Gyula a védekezésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló a németországi helyzetrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást