eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Majdnem ötmillióan voksoltak fél hatig

Vasárnap délután fél hatig a szavazásra jogosultak 61,72 százaléka ment el szavazni. A legtöbben Közép-Magyarországon (65,48 százalék), a legkevesebben az Észak-Alföldön (58,65 százalék)voksoltak. Négy éve ebben az időben a megjelentek aránya 65,56 százalék volt.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 17 óra 30 percig a szavazásra jogosultak 61,72 százaléka járult az urnákhoz. Ez 4 millió 932 ezer embert jelent.

A legtöbben Budapesten (67,37 százalék), a legkevesebben Jász-nagykun-Szolnok megyében (57,14 százalék) voksoltak.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 65,56 százaléka voksolt délután fél hatig.

Szavazási igazolás: Budapesten meg kell jelölni a kerületet is

Az Országos Választási Bizottság szerint nem fogadható el az a fővárosi szavazásra vonatkozó igazolás, melyen az adott kerület nincs feltüntetve. A testület erről levelet juttat el az érintett budapesti választókerületekbe.

Az OVB azután tűzte napirendre ezt a kérdést, hogy az egyik fővárosi egyéni választókerületi bizottság elnöke állásfoglalás kiadására kérte a testületet.

Az Országos Választási Bizottság tagjai ugyanakkor nem tartották szükségesnek egy erről szóló állásfoglalás kiadását, mert, mint mondták, a választási eljárási törvény egyértelműen meghatározza, hogy Budapest esetében a kerületi önkormányzatok minősülnek települési önkormányzatnak.

A bizottság döntése értelmében a névjegyzékbe nem vehető fel, tehát nem szavazhat az a választópolgár, akinek a lakóhelyén nem megfelelő igazolást állítottak ki.

Kispórolták az egyik szavazólapot Győrben

Tizennyolc szavazónak csak az egyik szavazólapot adták át Győrben, a 2-es számú országgyűlési egyéni választókerület egyik szavazókörében.

Szórádi Sándorné, az illetékes választási bizottság elnöke közölte: emiatt nem érkezett állampolgári kifogás; az ügyben a szavazatszámláló bizottság kereste fel a választási irodát, és kért tanácsot arról, hogyan lehet a figyelmetlenséget korrigálni.

Mint mondta: azt a döntést hozták, hogy ha a választópolgárok visszamennek a szavazókörbe, akkor megkapják az egyéni jelölteket tartalmazó szavazólapot, és pótlólag szavazhatnak.

Tájékoztatása szerint az érintettek közül egy választópolgár már vissza is ment voksolni.

Javított szavazólapok Szabolcsban

Visszalépések miatt javított szavazólapot kapnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szavazók - közölte a területi választási iroda vezetője.

A megye 5-ös számú, baktalórántházi, illetve a 10-es számú, fehérgyarmati választókerületében egy-egy egyéni jelölt lépett vissza, ezért a nevüket a szavazólapon áthúzták, mivel újra nyomtatásra már nem volt lehetőség - mondta Borbély Károly.

Hozzátette: a kampánycsendre tekintettel az érintett jelöltek nevét és pártját nem közölheti.

Az egyik egyéni visszalépés miatt változás történt a listás szavazólapon is, törölni kellett ugyanis az érintett párt nevét, mert egyre csökkent az egyéni jelöltjeinek száma,így nem állíthatott pártlistát a szavazásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×