eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Fél hatig 35 ezer ember megkerült

Az Országos Választási Iroda adatai szerint délután fél hatig 8 millió 25 ezer 500 fő volt a választópolgárok száma. Április 8.-án a választók belföldi névjegyzékében 7 millió 990 ezer választópolgár szerepelt. Ez azt jelenti, hogy szombat délutánhoz képest 35.100 választópolgárral több adhatta le a voksát.

Az Országos Választási Iroda honlapján korábban megjelent adatok szerint a választások első fordulójára 57.839, a második fordulóra pedig 44.342 választópolgárt töröltek az állandó lakhelye szerinti névjegyzékből, és adtak ki igazolást számukra ahhoz, hogy máshol szavazhassanak.

Az elmúlt hetekben többször is felmerült a gyanú, hogy a rendszer esetleg visszaélésekre adhat alkalmat, ugyanis egy belügyminiszteri rendelet lehetővé teszi, hogy a két forduló között a választópolgárt visszavegyék a lakhelye szerinti listára.

Rytkó Emília: a rendelet megfelel a törvénynek

Az Országos Választási Iroda vezetője szerint a rendelet összhangban áll a törvénnyel, mivel az állampolgároknak jogukban áll megváltoztatni eredeti szándékukat. Rytkó Emília rámutatott: a választási csalást megakadályozza a rendszer, hiszen igazolást csak az első forduló előtt lehet kérni.

Amennyiben valaki mégis a lakhelyén szeretne szavazni, akkor visszaveszik a névjegyzékbe és elveszik az igazolását, a számítógépes rendszerben pedig láthatóvá válik, ha valaki kétszer szeretne szavazni.

Tóth Zoltán: elvileg lehetséges

Tóth Zoltán, a Kelet- és Közép-európai Választási Szakértők egyesületének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: az igazolások rendszerének kihasználásával elvileg lehetéges a szavazópolgárok "áttelepítése" más körzetekbe.

A választási szakértő azonban nem tart valószínűnek egy ilyen lépést, mivel ha egy párt elköltözteti biztos szavazóinak egy részét más választókerületbe, hogy ottani jelöltjét erősítsék, akkor az "elhagyott" körzetben rendkívül megnő az ellenfelek győzelmi esélye.

EBESZ-kritika 2002-ből

Az igazolások rendszerét egyébként a legutóbbi választások idején az EBESZ megfigyelői is kritizálták. "Noha nem volt bizonyíték arra, hogy a rendszerrel visszaéltek volna, a választás folyamán nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszer nem kielégítően ellenőrzött" - áll a szervezet 2002-es jelentésében.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×