Sólyom László szavazásra buzdít

Infostart
2006. április 8. 11:58
Sólyom László minden választópolgárt arra kér, hogy éljen alkotmányos jogával, és menjen el szavazni. A köztársasági elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek az árvízi védekezésben.

"Magyarország vasárnap országgyűlési képviselőket választ. Ez a nap a demokrácia napja, szokták mondani. Én inkább úgy vélem, hogy ennek a napnak köszönhetően, vagyis a szabad választások után lesz minden egyes nap a demokrácia napja" - kezdte a beszédét Sólyom László.

A választásokon kapják meg a képviselők a felhatalmazást a hatalom gyakorlására. Ezért a választásokon való részvétel a demokrácia alapja. Hozzátette: ha valaki elmegy szavazni vasárnap, akkor a 16 éve fennálló alkotmányos Magyarországra szavaz.

A választások ritka alkalmat adnak arra, hogy ítéletet mondjunk a kormány fölött, és arról, hogy ellátta-e alkotmányos feladatát az ellenzék. Mint mondta, ítélkezünk arról, hogy hogyan képzelik a jövőt az egyes pártok, mit látnak megoldandó problémának, és milyen megoldást kínálnak.

Hiába marad valaki otthon, hiába kerüli el a szavazófülkét, az ország megoldandó problémái itt maradnak velünk. És ha valaki szeretne ezek megoldásában részt venni, akkor szavaznia kell - jelentette ki az államfő. Arra is alkalmat ad a választás, hogy a pártok sorsáról döntsünk, befolyásoljuk irányvonalukat - mondta, hozzátéve: ne hagyjuk ki ezt az alkalmat.

Magyarországon, ezekben a napokban súlyos árvíz van. Sólyom László szerint láthattuk, hogy példaszerűen, fegyelmezetten folyik a védekezés. "Erről a helyről szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vesznek a munkában".

A köztársasági elnök arra kérte a választási szerveket, különösen figyeljenek arra, hogy azok is, akik a védekezésen dolgoznak, és azok is, akiknek el kellett hagyniuk lakóhelyüket, le tudják adni szavazatukat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást