Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kell-e kampánycsend?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kampánycsend felügyelete minden választás alkalmával sok munkát ad az államnak. Tóth Zoltán választási szakértő szerint azonban a hazai politikai élet stílusa miatt szükség van a másfél napos szünetre.

Nem valószínű, hogy a közeljövőben eltörlik a kampánycsendet - mondta az InfoRádióban Tóth Zoltán. Az utóbbi időszakban több beadvány is érkezett az Alkotmánybírósághoz ezzel kapcsolatban, ezeket azonban a taláros testület rendre elutasította.

Hangsúlyozta: egészen máshogy kell kezelni a szombati és a vásárnapi kampányolást. A szombatinak nagy jelentőséget nem tulajdonított a szakértő, de mint mondta, ha valaki vasárnap próbálja befolyásolni a választókat, akkor a helyi eredményeket akár meg is semmisítheti a választási bizottság, és új voksolást írhat ki.

A választási szakértő szerint felül kellene vizsgálni a közvélemény-kutatási adatok moratóriumát. A választási eljárási törvény szerint ezeket utoljára a voksolás előtt nyolc nappal lehet közölni. Mivel a felmérés kiértékeléséhez legalább egy hét kell, a választók utolsó információja két héttel a voksolás előttről való.

Mi van az internettel?

A kampánycsend magyarországi kitalálói még nemigen számoltak az internettel. Általánosan a világhálóra is ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a többi médiumra, azaz a voksolást megelőző napon már nem lehet a választást befolyásoló tartalmakat közzétenni.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete kidolgozott egy etikai kódexet, eszerint a kampánycsend idején politikai írások csak úgy szerepelhetnek a honlapokon, hogy legalább kettőt kelljen kattintani az elolvasásukhoz.

Simon Éva, a szervezet jogásza az InfoRádióban azt mondta: az internetes fórumokon közölt információkért általában annak írója felelős, de a honlapok próbálják figyelmeztetni olvasóikat a kampánycsendre.