eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Addig számolják, míg kétszer ugyanaz jön ki

A szavazókörök bezárása után a szavazatokat a bizottságok legalább kétszer összeszámlálják. Ha nem egyezik az eredmény, akkor addig kell számlálni, amíg kétszer ugyanaz az eredmény nem jön ki. Az eredményt adott esetben bárki megtámadhatja.

A szavazatszámláló bizottságnak külön kell összesítenie a listás és az egyéni szavazatokat, az eredmény és a jegyzőkönyv kiállítása előtt legalább kétszer.

Ha nem ugyanaz az eredmény jön ki, addig kell újraszámlálni a szavazatokat, amíg az eredmény kétszer azonos nem lesz - derül ki a valasztas.hu-n található tájékoztatóból.

Ezután mikor kell még újraszámolni a szavazatokat?

A választási eljárásról szóló törvény két szabályrendszert állapít meg a szavazatok újraszámlálására - mondta Tóth Zoltán választási szakértő.

A jogszabály szerint mindenképpen újra kell számolni a szavazatokat akkor, ha az érvénytelen szavazatok száma meghaladja az első és a második helyen végzett jelölt közötti szavazatkülönbséget. Újra kell számolni a szavazatokat akkor is, ha az első és a második jelölt közötti határ 1%-nál kevesebb.

Vannak olyan helyzetek, amikor a választási bizottság dönthet arról: szükség van-e a szavaztok újraszámlálására. Ilyen például, ha választási csalásra utaló bejelentés érkezik.

Csak bizonyítékokkal lehet kifogást emelni

A megállapított eredmény ellen - szűk határidővel - lehet kifogást benyújtani, de ezt bizonyítékkal is alá kell támasztani - tette hozzá Tóth Zoltán.

A választási bizottság ezeket haladéktalanul megvizsgálja. Döntése ellen a felettes választási bizottságnál lehet fellebbezni, és ha az ott született határozatot sem fogadja el a kifogását benyújtó állampolgár, akkor egészen a bíróságig elmehet.

A törvény szerint egyébként az újraszámlálás feltétele, hogy legyen matematikai esély az eredmény megváltoztatására.

A szavazólapokat és egyéb iratokat a polgármesteri hivatalban őrzik, 90 napig, vagy kifogás esetén az ügy jogerős elbírálásáig. Azután a jegyzőkönyvek a levéltárba kerülnek, minden mást pedig megsemmisítenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×