Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Prága vezet Budapest előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A cseh fővárosban több bevásárlóközpont van, mint Budapesten, ráadásul a prágai belváros értékesebb, mint a magyar. Prágában novemberben nyílt meg a térség második legnagyobb plázája, de ezen túl is élénk volt tavaly a kiskereskedelmi ingatlanpiac a cseh fővárosban.

A Portfolio internetes portál szerint több bevásárlóközpontja van Prágának, mint Budapestnek. A kiskereskedelmi ingatlanpiac 2005-ben viszonylag élénk volt a cseh fővárosban. A tavalyi év legnagyobb dobása a Rodamco Europe plázája, a Centrum Chodov, mely novemberben nyitotta meg kapuit Prága déli városrészében. Az új bevásárlóközpont nem sokkal lett kisebb, mint a térség legnagyobb plázája, a pesti Westend. Prágai ingatlanpiaci körképből megtudhatjuk, hogy miért értékesebb a prágai belváros a pestinél.

A Carnex-csoporthoz tartozó békéscsabai baromfi-feldolgozó fizetési gondjai a napokban tovább súlyosbodtak - írja a Népszabadság. A csoport képviselői korábban azt állították, hogy a madárinfluenza-pánik miatt olyan mértékben csökkent a társaság bevétele, nyeresége, hogy átmenetileg le kell állítaniuk a négyszáz embert foglalkoztató csirkevágó részleget, de ekkor még arról volt szó, hogy a vízi- szárnyasokat feldolgozó négyszáz fő állása megmarad. Ebből azonban nem lett semmi, a cég nyolcszáz dolgozóját kényszerszabadságra küldték. A társaság közgyűlése egyelőre csak arról döntött, hogy a jövő héttől állásidőt fizetnek a dolgozóknak. A Carnexnek - ágazati szakértők szerint - legalább négymilliárd forint külső forrásra lenne szüksége, hogy úrrá lehessen nehézségein.

Az előkészítés alatt álló magyarországi szélerőmű-beruházások kevesebb mint fele valósulhat meg - írja a Világgazdaság. A hazai villamosenergia-hálózat korlátozott terhelhetősége miatt a hivatal legfeljebb 330 Mw-nyi szélerőmű rendszerbe kapcsolásához járul hozzá, miközben a beruházók március közepéig 1138,1 Mw szélerőmű-teljesítményre kértek engedélyt.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egyelőre nem tudni, Magyarország engedélyhez köti-e a majdani EU-tag Románia állampolgárainak munkavállalását. Ez nagyban függ attól is, hogy a régi tagországok májusban a piacnyitás vagy a korlátozás fenntartása mellett döntenek a magyar munkavállalókat illetően.

A Magyar Nemzet svájci tudósokra hivatkozva arról ír, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően az Alpok gleccsereinek akár ¾ része is elolvadhat az évszázad végére. A szakértők hosszú meteorológiai előrejelzések, régi feljegyzések, valamint számítógépes modellek használata után jutottak erre a következtetésre.

Az Európai Űrügynökség egyetemista repülési pályázatán először jutott a legjobbak közé magyar egyetemista csapat - írja az index. A fiatal feltalálók a súlytalanság állapotában előállítható fémhabbal pályáztak, amelyet a gépkocsigyártásban vagy alagutak belső burkolásánál lehet használni. A csapat neve: Spacebeer.