Elemzők: színeváltozás és idealizált parlament

Infostart
2006. április 6. 21:51
A parlamenti pártok miniszterelnök-jelöltjei utoljára mérkőztek meg a választások első fordulója előtt. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők szerint mindannyian a legjobb arcukat mutatták.
Gyurcsány Ferenc átváltozása

A Századvég Alapítvány elnöke szerint Gyurcsány Ferenc "nagy színeváltozáson ment keresztül" a szerdai vita óta, teljesen más politikát jelenített meg, mint akkor.

Ha az embereknek a jelenlegi kormányfő kétperces zárószava alapján kell megítélniük a szocialisták programját, akkor nagy bajban vannak - mondta Stumpf István.

A politikai elemző az InfoRádióban úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc valóban úgy tett, mintha nem a szocialisták lettek volna kormányon az elmúlt négy évben, amikor szembesítették korábbi ígéreteikkel.

Stumpf István szerint a pártok által választott témák a kampányt tükrözték vissza.

A politológus azt mondta: az SZDSZ az egészségüggyel a másik három párt kereszttüzébe került, Gyurcsány Ferencnek pedig a fejlesztés témájánál nem sikerült túllépnie az útépítésen.

Idealizált parlamentet láttunk

"Mintha egy másik országban kerültem volna" - kezdte az elemzését Lánczi András politológus az InfoRádióban.

Hozzátette: évek óta nem találkozott olyannal, hogy a politikusok mindegyike a legjobb arcát mutatja.

Szerinte Gyurcsány Ferenc mintha negatívan értékelte volna a szerdai szereplését, mert csütörtökön már sokkal higgadtabb és békülékenyebb volt.

Mint mondta, kisebb hibák megmutatkoztak a politikusok szereplésében, Kuncze Gábor például sokszor nem találta a szavakat, Dávid Ibolya pedig rosszul gazdálkodott az idejével.

Orbán Viktor sokkal nyitottabb volt, mint szerdán, és kevésbé élt a klisékkel, és noha Gyurcsány Ferenc bírálta, a fideszes politikus mégis ellenfelei szemébe nézve válaszolt neki - mondta Lánczi András, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor többször dicsérte Dávid Ibolyát, és hangsúlyozta: együtt készülnek kormányváltásra.

Dávid Ibolya a kakaskodó férfiak ellen

Az MDF miniszterelnök-jelöltje olyan témákat is elővezetett, amelyet szégyen, hogy a többiek nem hoztak szóba - mondta az InfoRádióban Bence György. A filozófus példaként említette a nők elleni diszkriminációt és az euró bevezetésének kérdését.

A filozófus szintén úgy látta, hogy Gyurcsány Ferenc kevésbé volt konfrontatív, mint szerdán, a jelöltek pedig az utolsó országos megszólalási lehetőségükkor kerültek minden olyan kérdést, amely rossz fényt vethet rájuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lánczi András 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lánczi András 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Stumpf István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bence György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást