eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla

A meglepő vita meglepő értékelései

Orbán Viktor szerint a Gyurcsány Ferenccel folytatott szerdai miniszterelnök-jelölti vitában kiderült, hogy ki milyen ember. A szocialista jelölt számára meglepő volt a vita. A kormánypártiak szerint a Fidesz jelöltje, az ellenzékiek szerint pedig a szocialistáké csúsztatott.

Orbán Viktor szerint nem lehet szerepet játszani

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje egy kereskedelmi televízió reggeli műsorában azt mondta a szerda esti miniszterelnök-jelölti vitáról, hogy ki derült, ki, milyen ember. Szerepet játszani a magyar politikában életveszélyes, és még senkinek sem sikerült - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: a legfontosabb dolog, amikor belép egy "közéleti harci terepre", ahol vita van, hogy különbséget tegyen az ember és a tettei között.

Mint fogalmazott, "a tettéről nagyon rossz véleményem lehet, (...)még utálhatom is a tettét, de az embert sose", majd hozzátette: "ez a szemlélet az én politikámban benne van, ezt lehet visszafogottságnak, vagy szürkeségnek tekinteni".

Az ellenzéki politikus elmondása alapján körülbelül a második témánál jött rá, hogy mivel érdemi reagálás nem lehetséges, a jövőre vonatkozó elképzelései kell elmondania.

Arra a felvetésre, hogy a vitában lehet, hogy mindenkihez szólni akart, azonban a Fideszben Semjén Zsolt, Kövér László, vagy Mikola István kifejezetten célközönséghez szól, Orbán Viktor úgy reagált: ezeknek a politikusoknak más a dolguk. A Fidesz kormányfő-jelöltje úgy vélte, egy párt elnökének, vagy egy miniszterelnöknek az a dolga, hogy próbálja összefogni saját közösségét, illetve az országot.

Gyurcsány: meglepő volt a vita

Gyurcsány Ferenc számára meglepő volt a vita. Eddig ugyanis azt tapasztalta, hogy ha nem volt jelen, akkor az ellenzéki jelölt mindig támadta őt, a vitában viszont a kamerába nézve beszélt - mondta a szocialista politikus Kóka János (SZDSZ) kampányzáró rendezvényén.

"Aki férfi, akinek baja van velem, akinek baja van a Magyar Szocialista Párttal, az legyen akkor is férfi, ha ott állok vele szemben" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint az országnak nem olyan politikusok kellenek, akik lírában beszélnek, hanem cselekvő politikusok, akik a kormánypártokban vannak.

Hiller: Orbán tévedett

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor tévedett a szerda esti vitában, amikor azt állította, hogy megszavazta a 13. havi nyugdíjat. Hiller István közölte: az sem volt elegáns a Fidesz elnöke részéről, hogy megpróbálta Gyurcsány Ferenc nyakába varrni a "panelproli" kifejezést.

Hiller István azt mondta: Gyurcsány Ferenc egy ponton tévedett, Orbán Viktornak valóban nem 10, csupán 9 szolgálati autója volt kormányzása alatt.

A szocialista elnök a Fidesz elnökének tévedései közé sorolta, amikor Orbán Viktor azt mondta: megszavazta a 13. havi nyugdíjat. Hozzátette: az ellenzéki politikus akkor ugyan szavazott, amikor arról volt szó, hogy két részletben fizessék ki a juttatást, akkor azonban nem, amikor a plusz egy havi járadék bevezetéséről döntöttek.

Hiller István szerint nem volt elegáns Orbán Viktor részéről, hogy megpróbálta Gyurcsány Ferenc nyakába varrni a panelprolizást, amikor annak szerzőségén Bayer Zsolt jobboldali újságíró és Kövér László fideszes politikus vetekszik egymással.

A szocialista pártelnök közölte: az pedig nyilvánvaló hazugság és rémhírterjesztés Orbán Viktor részéről, hogy az MSZP el akarja adni a kórházakat. Hiller István hozzátette: eddig egy olyan egészségügyi miniszter volt, aki ilyennel próbálkozott, őt úgy hívják, hogy Mikola István, a Fidesz jelenlegi kormányfőhelyettes-jelöltje.

Áder: Gyurcsány nem tudta leplezni tárgyi tévedéseit

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc a vitában erőszakosságával és agresszivitásával sem tudta elleplezni súlyos tárgyi tévedéseit. Áder János a munkahelyteremtés, a családtámogatás és az otthonteremtés területén korrigálta a szocialista jelölt állításait.

A nagyobbik ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője szerint a miniszterelnök olyan kijelentést tett, mintha a foglalkoztatottak száma és a munkanélküliség helyzete kedvezőbben alakulna most, mint az előző kormányzati ciklusban.

Áder János a Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve rámutatott: az Orbán-kormány időszaka alatt 205 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Azonban, tette hozzá: az Állami Foglalkoztatottsági Szolgálat adatsora alapján a munkanélküliek száma jelenleg 100 ezerrel több, mint 2002-ben volt.

A fideszes politikus a családtámogatással összefüggésben közölte: Gyurcsány Ferenc szerdai kijelentésével szemben a helyzet az, hogy az adókedvezményt a nagycsaládosok több mint kétharmada és az összes magyar család 85 százaléka teljes egészében tudta igénybe venni.

Az otthonteremtésről Áder János kifejtette: Gyurcsány Ferencnek is tudnia kell, hogy megalapozatlanok azok a vádak, miszerint az Orbán-kormány által bevezetett rendszer ingatlanspekulációra volt alkalmas. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy míg a polgári kormány idején 270 ezer család kötött szerződést, addig a Fészekrakó programban csupán 23 ezer szerződést kötöttek.

Az ellenzéki politikus elmondta: az MSZP évi nyolcezer bérlakás megépítését ígérte 2002-ben, miközben sem a tavalyi, sem az idei költségvetésben nem fordítottak erre pénzt.
Áder János arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy a csütörtök esti vitában végre világos választ adjon arra, mire költötte a kormány a négy év alatt felvett ötezer milliárd forint hitelt és a több mint ezermilliárd forintot jelentő privatizációs bevételeket.

Kuncze: az egyik felkészült volt, a másikat nem érdekelte, mi történik

Kuncze Gábor a vitát értékelve kifejtette, két politikust látott: az egyik felkészülten és meggyőzően vitatkozott, a másikat nem érdekelte, mi történik, csak a nézőkhöz beszélt.

"Szerintem az orbáni vereség azért következett be, mert nem volt képes menet közben változtatni azon, amit előre elhatározott" - értékelte a történeteket az SZDSZ-es politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×