A meglepő vita meglepő értékelései

Infostart
2006. április 6. 15:19
Orbán Viktor szerint a Gyurcsány Ferenccel folytatott szerdai miniszterelnök-jelölti vitában kiderült, hogy ki milyen ember. A szocialista jelölt számára meglepő volt a vita. A kormánypártiak szerint a Fidesz jelöltje, az ellenzékiek szerint pedig a szocialistáké csúsztatott.
Orbán Viktor szerint nem lehet szerepet játszani

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje egy kereskedelmi televízió reggeli műsorában azt mondta a szerda esti miniszterelnök-jelölti vitáról, hogy ki derült, ki, milyen ember. Szerepet játszani a magyar politikában életveszélyes, és még senkinek sem sikerült - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: a legfontosabb dolog, amikor belép egy "közéleti harci terepre", ahol vita van, hogy különbséget tegyen az ember és a tettei között.

Mint fogalmazott, "a tettéről nagyon rossz véleményem lehet, (...)még utálhatom is a tettét, de az embert sose", majd hozzátette: "ez a szemlélet az én politikámban benne van, ezt lehet visszafogottságnak, vagy szürkeségnek tekinteni".

Az ellenzéki politikus elmondása alapján körülbelül a második témánál jött rá, hogy mivel érdemi reagálás nem lehetséges, a jövőre vonatkozó elképzelései kell elmondania.

Arra a felvetésre, hogy a vitában lehet, hogy mindenkihez szólni akart, azonban a Fideszben Semjén Zsolt, Kövér László, vagy Mikola István kifejezetten célközönséghez szól, Orbán Viktor úgy reagált: ezeknek a politikusoknak más a dolguk. A Fidesz kormányfő-jelöltje úgy vélte, egy párt elnökének, vagy egy miniszterelnöknek az a dolga, hogy próbálja összefogni saját közösségét, illetve az országot.

Gyurcsány: meglepő volt a vita

Gyurcsány Ferenc számára meglepő volt a vita. Eddig ugyanis azt tapasztalta, hogy ha nem volt jelen, akkor az ellenzéki jelölt mindig támadta őt, a vitában viszont a kamerába nézve beszélt - mondta a szocialista politikus Kóka János (SZDSZ) kampányzáró rendezvényén.

"Aki férfi, akinek baja van velem, akinek baja van a Magyar Szocialista Párttal, az legyen akkor is férfi, ha ott állok vele szemben" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint az országnak nem olyan politikusok kellenek, akik lírában beszélnek, hanem cselekvő politikusok, akik a kormánypártokban vannak.

Hiller: Orbán tévedett

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor tévedett a szerda esti vitában, amikor azt állította, hogy megszavazta a 13. havi nyugdíjat. Hiller István közölte: az sem volt elegáns a Fidesz elnöke részéről, hogy megpróbálta Gyurcsány Ferenc nyakába varrni a "panelproli" kifejezést.

Hiller István azt mondta: Gyurcsány Ferenc egy ponton tévedett, Orbán Viktornak valóban nem 10, csupán 9 szolgálati autója volt kormányzása alatt.

A szocialista elnök a Fidesz elnökének tévedései közé sorolta, amikor Orbán Viktor azt mondta: megszavazta a 13. havi nyugdíjat. Hozzátette: az ellenzéki politikus akkor ugyan szavazott, amikor arról volt szó, hogy két részletben fizessék ki a juttatást, akkor azonban nem, amikor a plusz egy havi járadék bevezetéséről döntöttek.

Hiller István szerint nem volt elegáns Orbán Viktor részéről, hogy megpróbálta Gyurcsány Ferenc nyakába varrni a panelprolizást, amikor annak szerzőségén Bayer Zsolt jobboldali újságíró és Kövér László fideszes politikus vetekszik egymással.

A szocialista pártelnök közölte: az pedig nyilvánvaló hazugság és rémhírterjesztés Orbán Viktor részéről, hogy az MSZP el akarja adni a kórházakat. Hiller István hozzátette: eddig egy olyan egészségügyi miniszter volt, aki ilyennel próbálkozott, őt úgy hívják, hogy Mikola István, a Fidesz jelenlegi kormányfőhelyettes-jelöltje.

Áder: Gyurcsány nem tudta leplezni tárgyi tévedéseit

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc a vitában erőszakosságával és agresszivitásával sem tudta elleplezni súlyos tárgyi tévedéseit. Áder János a munkahelyteremtés, a családtámogatás és az otthonteremtés területén korrigálta a szocialista jelölt állításait.

A nagyobbik ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője szerint a miniszterelnök olyan kijelentést tett, mintha a foglalkoztatottak száma és a munkanélküliség helyzete kedvezőbben alakulna most, mint az előző kormányzati ciklusban.

Áder János a Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve rámutatott: az Orbán-kormány időszaka alatt 205 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Azonban, tette hozzá: az Állami Foglalkoztatottsági Szolgálat adatsora alapján a munkanélküliek száma jelenleg 100 ezerrel több, mint 2002-ben volt.

A fideszes politikus a családtámogatással összefüggésben közölte: Gyurcsány Ferenc szerdai kijelentésével szemben a helyzet az, hogy az adókedvezményt a nagycsaládosok több mint kétharmada és az összes magyar család 85 százaléka teljes egészében tudta igénybe venni.

Az otthonteremtésről Áder János kifejtette: Gyurcsány Ferencnek is tudnia kell, hogy megalapozatlanok azok a vádak, miszerint az Orbán-kormány által bevezetett rendszer ingatlanspekulációra volt alkalmas. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy míg a polgári kormány idején 270 ezer család kötött szerződést, addig a Fészekrakó programban csupán 23 ezer szerződést kötöttek.

Az ellenzéki politikus elmondta: az MSZP évi nyolcezer bérlakás megépítését ígérte 2002-ben, miközben sem a tavalyi, sem az idei költségvetésben nem fordítottak erre pénzt.
Áder János arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy a csütörtök esti vitában végre világos választ adjon arra, mire költötte a kormány a négy év alatt felvett ötezer milliárd forint hitelt és a több mint ezermilliárd forintot jelentő privatizációs bevételeket.

Kuncze: az egyik felkészült volt, a másikat nem érdekelte, mi történik

Kuncze Gábor a vitát értékelve kifejtette, két politikust látott: az egyik felkészülten és meggyőzően vitatkozott, a másikat nem érdekelte, mi történik, csak a nézőkhöz beszélt.

"Szerintem az orbáni vereség azért következett be, mert nem volt képes menet közben változtatni azon, amit előre elhatározott" - értékelte a történeteket az SZDSZ-es politikus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hiller István szocialista pártelnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Áder János fideszes frakcióvezetõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást