Az Országos Választási Bizottsághoz fordul az SZDSZ

InfoRádió / MTI
2006. április 5. 15:45
Az Országos Választási Bizottsághoz fordul a Szabad Demokraták Szövetsége a Fidesz egészségüggyel kapcsolatos kampánya miatt - jelentette be Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A Fidesz válaszában közölte: a koalíciós pártok programjában szerepel a fizetős egészségügy bevezetése.

Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő a beadvánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: pártja nem tűri, hogy a Fidesz kampánya folyamatosan hazugságokra épüljön.

Molnár Lajos szabaddemokrata egészségügyi miniszter-jelölt azt mondta: azért nyújtanak be kifogást, mert a Fidesz egészségüggyel kapcsolatos reklámkampánya alkalmas a választók megtévesztésére.

A politikus úgy vélte, hogy erkölcsileg mélyen elítélendő becsapni, megtéveszteni és félrevezetni a betegeket.

Molnár Lajos az OVB-hez benyújtott kifogását Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének április 3-án Szombathelyen tett kijelentésére alapozza, aki, mint mondta, a jelenlegi kormánykoalíció tagjaira utalva úgy fogalmazott: "azt mondják, el akarják adni és fizetőssé teszik az egészségügyet, de hogyan fogjuk akkor gyógyíttatni magunkat?"

Közölte: szintén kifogást nyújt be az OVB-hez egy szerdai napilapban megjelent fideszes hirdetés miatt, "mely azt sugallja, hogy a kormány privatizálni kívánja a kórházakat, aminek következtében a betegeknek magas összegeket kell majd fizetniük egy-egy tanácsadásért, szülésért, műtétért".

A Fidesz fenntartja véleményét

Az MSZP és az SZDSZ a 2004 decemberi népszavazást megelőző kampányában világossá tette: el akarja adni a magyar kórházakat. Az emberek a népszavazáson erre egyértelműen nemet mondtak - írta közleményében a Fidesz szóvivője.

"A hatalom azonban továbbra is semmibe veszi az emberek véleményét, hiszen a luxusbaloldal pártjainak mostani választási programjában is szerepel a magántőke bevonása az egészségügybe, a kórház-privatizáció és ezáltal a fizetős egészségügy bevezetése" - írta Szijjártó Péter.