Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Állandó gátat szeretnének a Dunakanyar polgármesterei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Állandó gát megépítését szorgalmazzák a dunakanyari polgármesterek. Tervek már vannak, de pénz egyelőre nincs. Három település polgármestere nyílt levelet intézett a miniszterelnökhöz, amelyben azt kifogásolják, hogy a kormány az árvízi védekezéssel kapcsolatosan nem minden intézkedést tett meg időben.

Nagymaroson eddig 30millió forintot költöttek az árvíz elleni védekezésre. Az árvíz miatt 3,5 kilométer hosszan építettek ki homokzsákból védvonalat. Ennek megépítéséhez sok ember munkájára volt szükség, de nem lesz ez másként a bontás idején sem ezért Nagymaros kormányzati segítséget kért.

Ugyan ettől a problémát tart Kismaros polgármestere is. Poldauf Gábor azt mondta: míg a homokzsákokat 300-an pakolták az árvíz elleni védekezéskor, addig a védvonal szétbontásához már nem lesz segítség.

A polgármester hozzátette: a településen jelenleg meglévő gátat 500 méterrel arrébb kell helyezni mert akkor a jövőben meg tudják védeni a házakat a víztől. Kismaroson néhány helyen mobil védműveket is kell építeni, ehhez pedig a kormánytól várnak segítséget.

Sződliget polgármestere szerint náluk az jelentene védelmet ha a 2-es számú főutat megemelnék 60-70 centiméterrel Göd és Vác között. Ez megvédené a víztől azt a 100-150 ingatlant, amelyekben most károkat okozott a folyó.