eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kinőtte a medrét a Duna és a Tisza

A Felső-Tisza újabb szakaszán rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget: mostantól Tiszatelek és Gávavencsellő között is a legmagasabb fokozatú a készenlét. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Dunán is Dunaföldvártól az országhatárig.

Baja térségében pénteken tetőzik a Duna, előreláthatólag 974 centiméter körüli vízállást várnak, mely 2 centiméterrel alacsonyabb, mint az 1965-ben mért, nem jeges árvízi legmagasabb vízállás.

A folyószakaszon a töltések a várható legmagasabb vízállásnál is megvédik a településeket.

A Duna Komáromnál éjszaka tetőzött 781 centiméteren, és lassú apadás kezdődött.

Éjfél óta Esztergomnál sem emelkedett a vízszint 766 centiméter fölé, amely az eddig mért legmagasabb vízállástól csupán 5 centiméterrel maradt el.

Ennek ellenére a felső szakaszon továbbra is jelentős védekezési munkák folynak - mondta az InfoRádiónak Baross Károly, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese.

Átszakadt a gát Visegrádnál

Reggel gátszakadás volt Visegrádon. A védmű mögött a burkolat felnyílt és az intenzív vízbetörés egy jelentős területet elöntött - tájékoztatta az InfoRádiót Hatházi Sándor visegrádi polgármester.

A betörő víz házakat is veszélyeztetett, de a gátat végül sikerült helyreállítani.

A polgármester szerint a királyi palota környékén még több veszélyeztetett hely is van, ezeken állandó figyelőszolgálat működik.

Budapesten közlekedési gondokat okoz a csatornából feltörő víz

Mivel a Bem rakpart és a Margit-híd környékén a víznyelők közvetlenül a Dunára vannak kötve, a folyó magas vízállása miatt a visszafolyás elkerülése végett ezeket le kellett zárni.

Mostanra azonba a vízszint emelkedése miatt olyan nyomás alá kerültek ezek a helyek, hogy a víz megemeli a fedlapokat - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója.

Szűcs Péter szerint ezeket homokzsákokkal próbálják lenyomni, körbezárják és szivattyúzással távolítják el a feltörő vizet. Gondot okoz azonban, hogy helyenként már az aszfalt is felreped, és feltör a talajvíz is.

A feltörő víz nem a csatornahálózatból, hanem csupán az esővíz-elvezető rendszerből jön fel, így nem szennyvíz kerül az utcákra - hangsúlyozta Szűcs Péter.

Veszélyben a vadállatok

Rosszabb a helyzet a gemenci tájegységben, mint a korábbi árvizek idején, mert a korábban menedékként szolgáló magaslatok is lassan víz alá kerülnek, ráadásul a víz is nagyon hideg, ami az állatok gyorsabb kihűléséhez vezet - mondta Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának munkatársa az InfoRádiónak.

A gemenci tájegység vezetője szerint annyit tudnak csak tenni, hogy folyamatosan megfigyelik a vadakat és a még menedéket biztosító területek felé terelik őket. Varga Zsolt szerint végső esetben még az árvízvédelmi töltések nyújthatnak menedéket az állatoknak.

A nemzeti park szakemberei azt kérik: a katasztrófaturisták kerüljék el a területet. Az embertől ugyanis még mindig jobban félnek a vadak, mint a víztől, és így elijeszthetik a menedéket nyújtó területekről az állatokat.

Eddig öt magánhelikoptert ajánlottak fel

Eddig öten ajánlották fel a magántulajdonban lévő helikoptereiket az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) az árvízi mentéshez.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint egyelőre nem vették igénybe a felajánlott helikoptereket, mivel a mentőszolgálat légijárművei elegendőnek bizonyultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×