Kinőtte a medrét a Duna és a Tisza

Infostart
2006. április 4. 12:29
A Felső-Tisza újabb szakaszán rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget: mostantól Tiszatelek és Gávavencsellő között is a legmagasabb fokozatú a készenlét. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Dunán is Dunaföldvártól az országhatárig.

Baja térségében pénteken tetőzik a Duna, előreláthatólag 974 centiméter körüli vízállást várnak, mely 2 centiméterrel alacsonyabb, mint az 1965-ben mért, nem jeges árvízi legmagasabb vízállás.

A folyószakaszon a töltések a várható legmagasabb vízállásnál is megvédik a településeket.

A Duna Komáromnál éjszaka tetőzött 781 centiméteren, és lassú apadás kezdődött.

Éjfél óta Esztergomnál sem emelkedett a vízszint 766 centiméter fölé, amely az eddig mért legmagasabb vízállástól csupán 5 centiméterrel maradt el.

Ennek ellenére a felső szakaszon továbbra is jelentős védekezési munkák folynak - mondta az InfoRádiónak Baross Károly, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese.

Átszakadt a gát Visegrádnál

Reggel gátszakadás volt Visegrádon. A védmű mögött a burkolat felnyílt és az intenzív vízbetörés egy jelentős területet elöntött - tájékoztatta az InfoRádiót Hatházi Sándor visegrádi polgármester.

A betörő víz házakat is veszélyeztetett, de a gátat végül sikerült helyreállítani.

A polgármester szerint a királyi palota környékén még több veszélyeztetett hely is van, ezeken állandó figyelőszolgálat működik.

Budapesten közlekedési gondokat okoz a csatornából feltörő víz

Mivel a Bem rakpart és a Margit-híd környékén a víznyelők közvetlenül a Dunára vannak kötve, a folyó magas vízállása miatt a visszafolyás elkerülése végett ezeket le kellett zárni.

Mostanra azonba a vízszint emelkedése miatt olyan nyomás alá kerültek ezek a helyek, hogy a víz megemeli a fedlapokat - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója.

Szűcs Péter szerint ezeket homokzsákokkal próbálják lenyomni, körbezárják és szivattyúzással távolítják el a feltörő vizet. Gondot okoz azonban, hogy helyenként már az aszfalt is felreped, és feltör a talajvíz is.

A feltörő víz nem a csatornahálózatból, hanem csupán az esővíz-elvezető rendszerből jön fel, így nem szennyvíz kerül az utcákra - hangsúlyozta Szűcs Péter.

Veszélyben a vadállatok

Rosszabb a helyzet a gemenci tájegységben, mint a korábbi árvizek idején, mert a korábban menedékként szolgáló magaslatok is lassan víz alá kerülnek, ráadásul a víz is nagyon hideg, ami az állatok gyorsabb kihűléséhez vezet - mondta Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának munkatársa az InfoRádiónak.

A gemenci tájegység vezetője szerint annyit tudnak csak tenni, hogy folyamatosan megfigyelik a vadakat és a még menedéket biztosító területek felé terelik őket. Varga Zsolt szerint végső esetben még az árvízvédelmi töltések nyújthatnak menedéket az állatoknak.

A nemzeti park szakemberei azt kérik: a katasztrófaturisták kerüljék el a területet. Az embertől ugyanis még mindig jobban félnek a vadak, mint a víztől, és így elijeszthetik a menedéket nyújtó területekről az állatokat.

Eddig öt magánhelikoptert ajánlottak fel

Eddig öten ajánlották fel a magántulajdonban lévő helikoptereiket az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) az árvízi mentéshez.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint egyelőre nem vették igénybe a felajánlott helikoptereket, mivel a mentőszolgálat légijárművei elegendőnek bizonyultak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Somlóvári Ildikó, a MAHART vezérigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szûcs Péter a budapesti csatornákból feltörõ vízrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hatházi Sándor a visegrádi gátszakadásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Varga Zsolt a gemenci tájegység állatairól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Baross Károly a felsõ Duna-szakaszokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gyõrfi Pál a mentõszolgálatnak felajánlott helikopterekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást