eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az államfő megnevezte jelöltjét a legfőbb ügyészi posztra

Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolta legfőbb ügyésznek Sólyom László államfő. Ezt Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke jelentette be.

Az Országgyűlés 2000 májusában választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, akinek mandátuma 2006. május 16-án lejár.

Az alkotmány szerint a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés.

"Horányi Miklós képzettségét, felkészültségét, és képességeit illetően megfelel a jogszabályokban megállapított, illetve azoknak az egyéb követelményeknek, amelyek szükségesek a legfőbb ügyészi teendők törvényes és hatékony ellátásához" - idézte Sólyom Lászlót az államfő sajtóirodája által kiadott közlemény.

A köztársasági elnök a jelölésről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

Életrajz

Horányi Miklós 1941. április 27-én született Budapesten. Egyetemi diplomát és doktori címet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett 1965-ben. Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság fogalmazója, titkára, 1967-től bírája.

Horányi Miklós 1975-től a Győri Járásbíróság elnökeként, 1979-től a Legfelsőbb Bíróság büntető ügyszakos bírójaként tevékenykedett. A bírói munka mellett 1989-től az újonnan létrehozott független Bírósági Szakszervezet országos elnöke.

1991-től az Első Amerikai Magyar Biztosító Rt. vezető jogtanácsosa, személyzeti igazgatója (magánjogi és munkajogi területen), majd 1995 és 2000 között az Európa Biztosító Rt. igazgatósági tagja és vezető jogtanácsosa. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség Sajtóirodájának önálló osztályvezető ügyésze. Horányi Miklós 2003-tól a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

Az ELTE Jogtudományi Továbbképző Intézetében 1995-1996-ban munkapszichológiát, vallástörténetet és vallásfilozófiát tanult és biztosítási szakjogász képesítést szerzett. Horányi Miklós 1979 óta tanít, a Rendőrtiszti Főiskolán, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, illetve a Károli Gáspár Református Egyetemen oktatott.

Több, kisebb tanulmánya, illetve tankönyvben írt fejezetek képezik jogi irodalmi működését. A Magyar Kriminológiai Társaság Dél-Magyarországi Szekciójának Elnöke.

Horányi Miklós 2005. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt kitüntetést kapott.

Pártreagálások

Az MSZP frakcióvezetője azt közölte: még tanulmányozzák Horányi Miklós életrajzát. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: azt tartják a legfontosabbnak, hogy szakmailag kikezdhetetlen ember legyen a legfőbb ügyész.

A Fidesz tudomásul veszi az államfő javaslatát; az ellenzéki párt elnöksége közleményében úgy fogalmazott: Horányi Miklós jelölésével összefüggésben a választások után megalakuló Országgyűlés új Fidesz-frakcója alakítja ki álláspontját.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: a jelöltet alkalmasnak tartja a poszt betöltésére.

Az Alkotmány értelmében a legfőbb ügyészt az államfő javaslatára választja meg az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×